Реєстрація

Сільпо. Як грають на вашій жадібності супермаркети

koleso

Интересные новости из мира культуры. Читайте больше на http://tisk.org.ua/

Звичайно великі магазини видають дисконтні карти — з фіксованим відсотком знижки, що надаватиметься, або з таким відсотком, що поступово зростає до якоїсь межі. Це просто, зрозуміло і нарікань не викликає. Навіщо це магазинам — теж зрозуміло: окрім очевидної прив’язки постійних покупців, у них з’являється «портрет покупця», куди «потрапляє» детальна інформація всі покупки, зроблені вами із залученням дисконтної карти — і неважливо, коли ви їх зробили.

Якщо картка дається із заповненням анкети, то до вашої купівельної корзини додається ще і профіль з соціальною класифікацією (працюю/не працюю/студент/президент). Все це допомагає магазину правильно розраховувати асортимент, відповідно продаючи більше і витягуючи більше прибутку; правильно розміщувати рекламу, планувати акції… загалом, корисна штука — трекінг покупця.

Але в «Сільпо» вирішили підійти до питання прогресивно. Картковою акцією займається якесь консалтингове бюро «Формула», якому, судячи з результатів, була поставлена задача — зобразити/створити працюючий муляж карток, які покупцям не дають майже нічого, а магазину — ті ж вигоди, що з дисконтом.

Сьогодні мені радісно видали «тимчасову картку постійного покупця» і анкетку з правилами акції (анкетку треба заповнити, підписати і відправити в Сільпо — щоб дали постійну картку, інакше бонусів не буде взагалі). Думав, що буде дисконт.

Почитав правила і «випав в осадок»

1. Сама картка (тимчасова або постійна — неважливо) на ціну товару не впливає. Вона служить тільки для збору інформації про ваші покупки. Будь ласка, не забувайте носити її з собою, тому що за кожну витрачену гривню (якщо товар коштував не менше гривні) вам зараховують бонус в 1 копійку. Ага, значить, є-таки опосередкований дисконт — фіксований, в 1%. Щоправда, недавно я в «Кишені» закуплявся з 5% дисконтною карткою, а тут вирішили, що і одного відсотка вистачить. Ан ні, це не зовсім дисконт…

2. Бонусом ви можете скористатися раз на три місяці. Повторюю, ОДИН раз в ТРИ МІСЯЦІ. Для цього вам можуть прислати поштою спеціальний купон. Але якщо за три місяці ви витратили менше 500 грн. на покупки (і набрали, відповідно, до 5 грн. бонусу) — ніхто вам нічого не вишле, чекайте наступного кварталу. Купон один, здачі з нього, природно, не дають. До речі, якщо купони до вас не дійдуть — ніхто відповідальності не несе.

Представляєте — ото свято! Три місяці ходив в Сільпо, витратив там, скажімо, 5000 гривень — і мені для однієї покупки скостили аж 50 гривень.

Для довідок: слабенька програма оцінки попиту, де ти зобов’язаний так само робити звіт про покупки, як і з цією карткою, платить учасникам в Києві по 200-500 гривень на місяць. При цьому витратити навіть тисячу гривень від них не вимагають.

3. Але не турбуйтеся: лохокарточки «Сільпо» дають не тільки лохобонуси! З вашим щоквартальним купоном вам прийде штук п’ять-шість одноразових купончиків на спеціальні пропозиції.

Наприклад, один з купончиків може дати вам знижку аж 5%.

Але тільки на туалетний папір і одноразові ложки.

Тільки якщо ви їх купите не менше ніж на 15 гривень.

Тільки один раз — купончик здається касиру.

А інший купончик нарахує вам відразу 1 гривню бонусів (ну, або 20 копійок — третій купончик), якщо ви купите не менше ніж на 15 гривень палицю ковбаси. Ну, це якраз просто — купити не менше ніж на 15 гривень ковбаси. Але можуть же прислати купончик і на кетчуп.

Передбачається , що купончики даватимуть на улюблені вами товари. Але пам’ятаєте — не менше ніж на 15 гривень за одну покупку, всього купончиків — 6 на три місяці. Купончики вирішують ще одне важливе для магазина (не для вас) завдання — стимулювати покупки товарів, які потрібно продати (а не які вам потрібно купити саме в такій кількості).

Радійте — з одержаної раз на три місяці «пачки» купончиків ви можете підняти свій бонусний рахунок на цілих 3 гривні і зробити цілих дві покупки товарів, які вам хочуть напарити, з 5% знижкою:

А) Зате ви віддаєте повністю заповнену анкету з вашою дійсною адресою (без цього акція не працює), і рекламне агентство буде дуже раде забивати ваш поштовий ящик «іншими цікавими пропозиціями» і проводити серед вас інші безкоштовні маркетингові дослідження.

Б) Зате ви зобов’язались вести трекінг своїх покупок за допомогою картки — інакше навіть не сподівайтеся раз на три місяці одержати одноразовий бонус.

В) Зате співробітники агентства (які придумали не оплачувати вашу роботу по збору даних) і співробітники «Сільпо» (які їм це замовили) не беруть на себе абсолютно ніяких зобов’язань. Якщо ви підписалися під анкетою, вам нічого не повинні. Ваші бали можуть анулювати без пояснення причин. Ваші бонуси можуть не присилати. Вашу картку можуть блокувати — вона працюватиме тільки на збір даних. Суперечки про відповідність витрачених вами сум і нарахованих бонусів не розглядаються.

Г) І — на десерт — ніякого privacy! Співробітники агентства і «Сільпо» можуть вільно використовувати одержані по пунктах (А) і (Б) дані (тобто, ваша домашня адреса і досить точно розрахований по ваших покупках дохід) будь-яким чином — в своїх цілях, в цілях третіх осіб, публічно або передаючи TOP-100 напряму квартирним злодіям.

В підписуваних вами правилах немає нічого про нерозголошування або некоректне використовування інформації. Тільки одне в правилах — це ви не можете використовувати картки і бонуси не за призначенням. А вас можна «використовувати» як хош. Класний, чудовий лохотрончик, що чудово грає на жадібності.

 

Катерина Ващук Національне бюро розслідувань України

Редакція сайту не несе відповідальності за зміст блогів. Думка редакції може відрізнятись від авторської.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.


Інші статті рубрики

Найпопулярніші