Реєстрація

Українська оборонка. Хто кує броньований кулак держави?

Дмитро Снєгирьов

Співголова ГІ" Права Справа"

Державне підприємство «Львівський бронетанковий завод» — державне підприємство у сфері обробної промисловості, розташоване у Львові. Входить до складу державного концерну «Укроборонпром». Завод створений 1944 року.

Станом на кінець 2012 року на підприємстві працювало понад 900 осіб. Замовлення на ремонт танків — переважно з країн Азії та Африки
2014 року фахівці Львівського БТЗ допомагали військовослужбовцям Збройних Сил України ремонтувати та відновлювати військову техніку, яка знаходилася на довгостроковому зберіганні. Наприклад, лише у військових частинах, які дислокуються на Дніпропетровщині, повернено в стрій більше ста одиниць бронетехніки.

На початку квітня 2015-го перед колективом поставили державне оборонне завдання: до липня виготовити 40 одиниць нових бронеавтомобілів «Дозор-Б». Станом на серпень 2015-го завод передав у зону бойових дій більше ста відремонтованих танків, готових до відправлення п'ять танків Т-72 та п'ять розвідувальних машин.

За інформацією генерал-майора запасу СБУ В. Ягуна у лютому 2016 року Державний концерн «Укроборонпром» та американська компанія Textron Systems підписали контракт щодо створення спільного підприємства з модернізації бронеавтомобілів HMMWVs («Хамві»). Згідно підписаних договорів, модернізація мала б відбуватися на базі Львівського бронетанкового заводу. Підписана угода дасть можливість використання запатентованих технологій Textron Systems для самостійної модернізації автомобілів «Хамві» на підприємствах концерну, зокрема на Львівському бронетанковому заводі.

Утім, наразі робота на бронетанковому заводі фактично призупинена вже кілька місяців поспіль. Пов’язано це з тим,що проти підприємства ведеться інформаційна війна. Зацікавленими особами поширюються чутки, що сталь, яку використовують у виробництві бронемашин «Дозор-Б» не має необхідних ступенів захисту. Для виготовлення бронемашин «Дозор-Б» використовують броню із польської сталі ARMSTAL-500 виробництва підприємства Huta Stali Jakościowych S.A. з міста Сталева Воля.

«Броньована сталь польського виробника Huta Stali Jakościowych S.A. відповідає всім стандартам НАТО. А ще вона дешевша за українську сталь і її логістично простіше довозити до Львова. Також вона, на відміну від українського аналога, не вимагає додаткового загартування і одразу готова до використання», - зауважила прес-секретар ДП «Львівський бронетанковий завод» Ірина Микольців.

Незважаючи на інформаційну війну, розгорнуту проти підприємства цього року, було виготовлено першу партію бронеавтомобілів «Дозор-Б» (10 одиниць). На цей час є попередні домовленості щодо капітального та часткового ремонту танків Т-72 та спецтехніки. 

Проте відповідні договори ще не укладено. Через брак замовлень від Міністерства оборони Львівський бронетанковий завод завантажений роботою менше, ніж на 10% від виробничих потужностей.

Редакція сайту не несе відповідальності за зміст блогів. Думка редакції може відрізнятись від авторської.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.


Інші статті рубрики

Найпопулярніші