Реєстрація

Єдиний шлях вирішення проблеми Донбасу

Дмитро Снєгирьов

Співголова ГІ" Права Справа"

Незважаючи на те, що сторони збройного конфлікту на Донбасі - Україна, ОРДЛО і Росія - визнають неефективність Мінських угод, їх мертвонароджений характер, жодна зі сторін не пропонує іншого формату, прекрасно розуміючи, що його чекає така ж доля.

Свого часу представник України в політичній підгрупі Тристоронньої контактної групи з врегулювання ситуації на Донбасі академік Володимир Горбулін пропонував розширити коло учасників цих переговорів. На думку Горбуліна це підвищить ефективність Мінського переговорного процесу щодо ситуації на Донбасі і дасть Україні більше можливостей для дипломатичного маневрування

Постійний представник Росії при Євросоюзі Володимир Чижов коментуючи ці пропозиції української сторони заявив, що Росія не пропонувала підключити США до переговорів щодо врегулювання конфлікту на Сході України, проте не виступає проти участі в них Вашингтона. «В цілому, якщо всі інші згодні, ми не будемо проти залучення США тим чи іншим чином. Тому що ми вважаємо, що Вашингтон потенційно має багато важелів впливу на Київ. Я кажу це не для того, щоб применшити роль Франції та Німеччини, яку вони грали і продовжують грати. Але я вважаю, що чим більше тиску виявляється на Київ, тим краще перспективи імплементації мінських домовленостей », - заявив Чижов.

В той же час, Польща і Великобританія запропонували українській стороні новий формат переговорів щодо врегулювання конфлікту на Донбасі. На думку глави МЗС Польщі Ващиковського, мінській формат не дозволяє встановити мир на сході України, тому потрібна інша формула, яка, власне, була запропонована українській стороні Польщею і Великобританією.

«У нас є надія на можливість відкрити дискусію про новий формат дозволу, але рішення, безумовно, за главою МЗС України Павлом Клімкіним, президентом Порошенко і українською владою», - підкреслив він.

Утім, приклади тривалих переговорів по врегулюванню карабахського, придністровського та абхазького конфліктів доводять, що всі розмови про розширення кількості учасників переговорів, зміні формату переговорів за рахунок залучення Великобританії і США свідчать про тупиковий характер цих пропозицій.

Для мирного врегулювання придністровського конфлікту міжнародною спільнотою була розроблена формула «5+2» (Молдова,Придністров'я – сторони конфлікту, Росія, Україна – країни-гаранти, ОБСЄ – посередник, ЄС та США – спостерігачі). Примітно, що востаннє переговори щодо врегулювання придністровського конфлікту у цьому форматі відбулися в лютому 2006 року. 

Перераховані вище конфлікти не вирішені протягом 20 років і переведені в «заморожений» стан.

Швидше за все, Росія вибрала саме такий сценарій розвитку подій, намагаючись створити на сході України постійну зону нестабільності і військової напруги.

Тому, якщо ми хочемо уникнути існування на своїх кордонах неконтрольованого анклаву, насиченого зброєю і військовою технікою, ми повинні визнати , що єдиним шляхом вирішення цієї проблеми є виключно військовий шлях.

Говорячи про короткострокові прогнози розвитку ситуації на Донбасі, варто зазначити, що давати їх - невдячна справа.

Можна говорити про те, що будуть мати місце локальні загострення ситуації, пов'язані зі спробами РФ нав'язати Україні свої правила гри. До кінця 2017 року стане зрозуміло, прийме Київ грубий тиск з боку РФ або буде витримувати власну лінію в характері самої війни і питанні збереження територіальної цілісності України.

Редакція сайту не несе відповідальності за зміст блогів. Думка редакції може відрізнятись від авторської.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.


Інші статті рубрики

Найпопулярніші