Реєстрація

У Рубіжному виявили основні проблеми міста

Євген Ільченко

Директор Агенції регіонального розвитку Луганської області, Голова ГО "ЛООС", Координатор проєкту "На лінії зіткнення" в Луганській області

З 20 по 27 березня рух «Сильні громади» провів кампанію онлайн-опитування мешканців міста щодо найгостріших проблем Рубіжного «Рейтинг проблем міста Рубіжне»за допомогою нового інструменту консультацій з громадськістю – порталу «Ваша думка», розробленого експертами NDI для безкоштовного розповсюдження та впровадження в Україні з метою розвитку систем електронної демократії в нашій державі.

Цей інструмент має низку можливостей, як засіб анонімного електронного голосування, опитувань, збору думок у великих і маленьких колективах на найрізноманітніші теми з подальшою можливістю систематизації зібраної інформації. Голосування або опитування відбуваються анонімно в режимі реального часу за допомогою СМС-повідомлень та/або мережі інтернет.

У відповідній формі опитування на порталі «Ваша думка»рубіжанам було поставлено одне питання «Яка проблема в Рубіжному турбує вас найбільше?» й кожен охочий мав можливість висловити своє бачення найбільш гострих проблем в місті Рубіжне конкретизуючи їх кількома словами - потрібен ремонт дороги на певній вулиці, неякісні послуги в певній лікарні, неякісна освіта в певному навчальному закладі, бруд в місті на певній вулиці, нестача місць в конкретному садочку тощо.

В опитуванні взяв участь 51 респондент. Відповіді були різноманітними, але більшість із них (70%) можна об’єднати за чотирьма напрямками:

  1. Якість доріг та тротуарів у місті – 26%
  2. Бродячі собаки – 20%
  3. Відсутність у місті зон для відпочинку та дозвілля – 14%
  4. Корупція – 10%

Інші 30% відповідей майже не повторювалися. Це якість освіти, якість медичного обслуговування, ЖКГ, відсутність дорожніх знаків тощо.

Як бачимо, рубіжани вибрали дві основні проблеми в місті: якість доріг та тротуарів у місті і бродячі собаки.

Загалом ці дві проблеми зібрали майже половину голосів усіх опитуваних, тому ми розглянемо їх детальніше.

Дороги, дороги…

Проблема якості доріг та тротуарів не нова. Це проблема не лише Рубіжного, а, мабуть, кожного міста України. 20 років у інфраструктуру майже не вкладали коштів, а капітальні ремонти проводили лише на окремих ділянках окремих вулиць,решта – це поточні ямкові ремонти, тому результат відповідний.За інформацією зі звіту щодо виконання Програми соціально-економічногоі культурного розвитку міста Рубіжне,за минулий рік «виконано поточний ремонт асфальтобетонного покриття по вул. Менделєєва, Миру, Заводська, Набережна, Трудова, Будівельників, 30 років Перемоги, Б. Хмельницького, Нахімова, Коцюбинського, Володимирській, пр. Переможців, Пушкіна, Короленка, Визволителів, Будьонного, Шкільної, Героїв Чорнобиля, В. Ковешнікова, І. Богуна, Померанчука, Східна, Дойчева, Смирнова, пров. Футбольний, Іванова, Революції, Дачна, Орджонікідзе, пров. Дачний, виїзд на Кремінну, в напрямку с. Варварівка; поточний ремонт в’їздів і виїздів по вул. Б. Хмельницького (у районі будинків №№88, 89, 91, 93, 96, 101, 103), Менделєєва, Володимирська, Визволителів (біля будинку №55)». В цілому на виконання робіт з поточного ремонту вулично-дорожньої мережі витрачено 2,32 млн грн.

Однак вже навесні 2017 майже весь ямковий ремонт 2016 року зійшов зі снігом.

Депутат міської ради, лідер фракції «Солідарність» Денис Денищенко висловився з цього приводу на сайті «Трибун», а лідер фракції «Батьківщина» Олексій Ємець – на власній сторінці у Фейсбук.

Аналогічна проблема з дорожнім покриттям є і в Сєвєродонецьку і в Лисичанську.

Депутат Сєвєродонецької міської ради Сергій Самарський у своєму інтерв’ю телеканалу ЛОТ розповів про те, що якість ремонту доріг у місті перевірить депутатська комісія.

Громадський активіст Олександр Кобзар в свою чергу розповів ЛОТу про стан доріг у місті Лисичанську. Там активісти постійно звертаються до Національної поліції щодо аварійних ділянок доріг. Поліція ж нарахувала загалом майже 13 гектарів аварійних ділянок лише у центрі міста.

Як бачимо, дороги – це проблема не лише Рубіжного. Ми звернулися до першого заступника міського голови Олександра Якуніна та запитали,  які плани у міської ради щодо вирішення проблеми з дорогами і коли розпочнуть ремонти.

Олександр Якунін – перший заступник міського голови міста Рубіжне

Чиновник розповів, що велика кількість асфальту, що укладали в 2016 році навесні зійшло зі снігом, як в Рубіжному, так і в інших містах через погодні умови. Майже 20 циклів перепаду температур (то більше нуля, то менше) за зиму жоден ямковий ремонт не витримає.

У 2017 році ж планується зробити лише капітальний ремонт ділянки вулиці Визволителів (від вул.Б.Хмельницького до вул. Менделєєва). Все інше – поточні ремонти. На них вже закладено кошти з міського бюджету, в березні ще додатково виділили кошти на поточні ремонти доріг, крім того, за результатами опалювального періоду має сформуватися економія за рахунок опалення бюджетних установ, яка також буде направлена на ремонт доріг.

Самі ж поточні ремонти мають розпочатися одразу після Великодніх свят – наголосив Олександр Якунін – коли запрацює Кремінський асфальтний завод.

«Дикі зграї собак»

Щодо другої проблеми – бродячих собак, питання також неоднозначне. Бродячі собаки – проблема знову ж таки майже кожного міста України й кожне місто намагається її вирішити по-своєму.

Так у 2016 році, відповідно дозвіту про виконання Програми соціально-економічногоі культурного розвитку міста Рубіжне на 2016 рік, на регулювання чисельності безпритульних тварин витрачено 121,8 тис.грн.

Підрядна організація відловлювала собак та вивозила їх. У зв’язку з цим місцеві активісти з захисту тварин постійно конфліктували і з міською радою і з підрядниками, оскільки неможливо було встановити ні у який спосіб відбувався відлов, ні куди потім дівалися тварини.

З цієї проблеми ми також взяли коментар першого заступника міського голови. Олександр Якунін наголосив, що заходи з регулювання чисельності, що проводилися протягом 2016 року не дали результату, оскільки кількість бродячих собак фактично не зменшилась, просто на місце відловлених тварин прийшли інші. Тому у 2017 році планується змінити спосіб регулювання чисельності тварин на стерилізацію та чіпування, що дозволить не збільшувати популяцію тварин та знизити їх агресивність. Такий спосіб регулювання чисельності використовується у Європі, та його вже не перший рік пропонують використовувати рубіжанські захисники тварин.

За словами Олександра Якуніна, наразі ведуться переговори з місцевими організаціями із захисту тварин, які готові займатися регулюванням чисельності бродячих тварин саме у такий спосіб.

Таким чином, навіть при невеликій кількості респондентів, використовуючи можливості порталу «Ваша думка» вдалося виявити саме ті найважливіші проблеми, які реально турбують рубіжан та донести їх до органів місцевого самоврядування. Відповідне звернення з переліком проблем, що найбільше турбують рубіжан «Сильні громади» направили до Рубіжанської міської ради.

Координатор руху «Сильні громади» у місті Рубіжне Євген Ільченко

Редакція сайту не несе відповідальності за зміст блогів. Думка редакції може відрізнятись від авторської.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.


Інші статті рубрики

Найпопулярніші