Реєстрація

Переселенці: майбутнє та надія є!

Ситуація з переселенцями або внутрішньо переміщеними особами останнім часом викликає більше питань ніж відповідей. Це важке випробування як для людей, так і для держави. Наприклад, Міністерство України з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб (ВПО) та Німецька асоціація міжнародного співробітництва (GIZ) готують програму з перекваліфікації переселенців відповідно до потреб ринку праці. Дана програма розрахована на чотири роки та передбачає професійні курси або курси з перекваліфікації внутрішньо переміщених осіб відповідно до потреб ринку праці регіонів, у яких вони проживають, а саме у Харківській, Донецькі, Луганській, Запорізькій та Полтавській областях. Один з напрямків програми передбачає об'єднання зусиль держави, місцевої влади, підприємців та громадськості у пошуках вирішення проблем працевлаштування переселенців .

За словами керівника проектів GIZ зі сталого розвитку в Україні Беньяміна Клінге, мандат GIZ передбачає роботу з допомоги переселенцям тільки на підконтрольній Україні території, але програмою, за бажанням, зможуть скористатися і жителі тимчасово непідконтрольних районів Донецької та Луганської областей.

Проте не все залежить від держави. Самі переселенці повинні зрозуміти, чого вони хочуть та прагнути реалізуватись в цьому житті. Адже держава складається з людей, громадян, які й будуть цю державу. Багато хто з переселенців змогли досягти приголомшливого успіху та залишити неприємні спогади в минулому. Одну з таких життєвих історій розповіла Яна Шкуратова, переселенка з Луганська, організувала в Тернополі колл-центр для своїх земляків та реалізовує декілька проектів для ВПО. Вона як багато й інших переселенців зрозуміли, що Схід і Захід разом, а все інше - лише пропаганда.

Треба визнати, що переселенцям дійсно важко. Іноді їм важче морально, ніж фізично, адже їм довелося залишити рідні домівки, зібравши валізи за 5 хвилин. Але слід відверто зізнатись, що деякі люди використовують своє становище для отримання певних пільг від держави. Наприклад, після перевірки фактичного проживання ВПО в Станично-Луганському районі представниками управління соціального захисту було встановлено, що з 80 офіційно зареєстрованих ВПО, 5 осіб не проживають за заявленими адресами.

Україна надає всім внутрішньо переміщеним особам рівні шанси для побудови свого життя. Держава ніколи не забувала про своїх громадян. Але від самої людини багато що залежить, адже вона й є тією рушійною силою, яка спроможна створювати краще майбутнє як для себе особисто, так і для своєї країни. 

Редакція сайту не несе відповідальності за зміст блогів. Думка редакції може відрізнятись від авторської.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.


Інші статті рубрики

Найпопулярніші