Реєстрація

Звільнення Чийгоза і Умерова, або Багатоходівка ФСБ

Дмитро Снєгирьов

Співголова ГІ" Права Справа"

25 жовтня представників Меджлісу кримськотатарського народу Ахтема Чийгоза та Ільмі Умерова, незаконно засуджених в окупованому Криму, видали Туреччині. 27 жовтня вони прибули в Україну.

За словами голови Меджлісу кримськотатарського народу Рефата Чубарова, звільнення Умерова та Чийгоза відбулося завдяки зусиллям і сприянню багатьох людей в різних країнах – депутатів Європарламенту, ПАРЄ, ПА ОБСЄ, українських дипломатів, провідних політиків європейських країн, США та Канади.

Чубаров підкреслив, що звільнення представників Меджелісу кримськотатарського народу не є поступкою Путіна, а по суті є частковим виконанням рішення міжнародного суду ООН за позовом України щодо поновлення роботи Меджлісу. "Зрозуміло, що РФ не має наміру в повному обсязі виконувати це рішення", – зазначив він.

Путін видав Туреччині двох кримських татар не тому, що злякався посилення антиросійських санкцій. Президент РФ розіграв чергову багатоходівку.

По-перше, видача двох політичних заручників може спричинити конфлікт серед кримських татар. Зокрема, хоча Чийгоз і Умеров не зверталися за помилуванням, Путін підписав відповідний указ. З таким проханням до президента РФ звернувся муфтій Криму Еміралі Аблаєв. Звернення було написано відразу ж після винесення вирок Умерову у вересні цього року.

Примітно, що 16 січня 2016 року на засіданні координаційної ради Всесвітнього конгресу кримських татар заступник голови Меджлісу Ільмі Умеров назвав позицію муфтія Криму Еміралі Аблаєва колабораціоністською і закликав створити альтернативний Муфтіят Криму на материковій Україні.

Не знати цього факту російські спецслужби, не могли. Тому звернення муфтія Криму до Путіна з проханням про помилування саме Умерова варто розглядати як один з елементів цієї багатоходівки.

Утім, самі кримські татари визнають той факт, що російська окупаційна влада наразі підтримує становлення муфтія Криму як людини, яка має стати не тільки духовним, але й світським лідером у житті кримських татар.

Крім того, варто звернути увагу на вироки. Чийгоз був визнаний винним в «організації масових заворушень» біля стін Верховної Ради Криму 26 лютого 2014 року ( ст. 212 КК РФ). Умерова засудили до 2 років колонії-поселення за заклики до порушення територіальної цілісності Росії (ч. 2 ст. 280.1 КК РФ). Варто зазначити, що у Умерова є російський паспорт, і рано чи пізно постане питання, чому людина, яка позиціонує себе як противник Путіна, отримала громадянство РФ.

На своїй першій після повернення в Україну прес-конференції Ільмі Умеров заявив, що в Росії йому не ставили умов про повернення чи неповернення до Криму. Він наголосив, що обов'язково поїде додому.

«За два тижні до тих подій, тобто до того, коли нас літаком перевезли спочатку в Анапу, а потім в Анкару, у мене були двоє представників із Москви з високих кабінетів ФСБ. Вони просили, щоб я написав прохання про помилування на ім’я президента Путіна. Я категорично відмовився. Після цього інших контактів не було, і ніхто мені не ставив умову, що я буду допущений в Крим чи не буду допущений. Пустять мене чи ні, я додому поїду обов’язково», — заявив Умеров.

По-друге, Путін підкладав міну під Туреччину, передавши Анкарі кримських татар.

Прийнявши в себе Чийгоза й Умерова, Туреччина фактично визнає втрату суб’єктності України над Кримом, а також погоджується з фактом анексії півострова Росією. Таким чином створюється прецедент визнання окупації Криму з боку Туреччини.

Нагадаю, 9 жовтня поточного року на спільній прес-конференції з Петром Порошенком у Києві президент Туреччини Ердоган не дав прямої відповіді щодо можливості запровадження санкцій проти Російської Федерації. Ердогана запитали, чи готова його країна до запровадження економічних санкцій щодо Росії, як країни-окупанта, з огляду на його постійні заяви про підтримку територіальної цілісності України.

«Я і на попередніх прес-конференціях розповідав, наскільки делікатним для нас є питання Криму. Ми зараз намагаємося вжити будь-яких заходів стосовно наших братів кримських татар, які перебувають в ув'язненні, і я думаю, що з часом ми отримаємо результат цих зусиль», - відповів він.

По-третє, попри тиск США, газопровід «Турецький потік», по якому качатимуть російське паливо в Європу, буде добудований. Ердоган погодився прийняти в себе Чийгоза і Умерова, тому що зацікавлений у «Турецькому потоці», який позбавить Україну щорічного прибутку розміром мінімум в один мільярд доларів.

«Турецький потік» передбачає поставку російського газу, до Туреччини по дну Чорного моря і далі, транзитом, в європейські країни. Згідно проектної документації поставки російського газу будуть здійснюватися за двома «ниткам». Потужність кожної з них - 15,75 млрд куб. м. Перша «нитка»- в Туреччину, друга - в країни Південної і Південно-Східної Європи.

Реалізація планів щодо будівництва «Турецького потоку» призведе до кардинальної зміни розстановки сил у Чорноморсько-Балканському регіоні і негативно позначиться на позиціях України як основного транзитера російського газу в Європу.

Тиск США на Туреччину щодо припинення будівництва «Турецького потоку» нівелюється фактом звільнення двох кримських татар. І тепер Ердоган триматиме за горло Грецію, Болгарію, Румунію та Італію, куди качатимуть російський газ. В США прекрасно розуміють, що не зможуть зі скрапленим газом зайти на європейський ринок. Також Ердоган тепер зможе диктувати свою волю Росії, виступаючи в ролі країни-транзитера.

У травні 2017 року Туреччина вже домовилися із Росією про зняття торгових обмежень щодо діяльності турецьких компаній на території РФ і відкриття доступу для своєї продукції на російський ринок.

При цьому Україна отримала чергового ляпаса. Путін зовсім не злякався санкцій, помилувавши кримських татар. Нас взагалі виключили з моменту перемовин. До того ж, віддають етнічних кримських татар, але досі в полоні РФ перебуває українець з Криму Олег Сенцов.

Раніше міністр закордонних справ України Павло Клімкін повідомив, що в даний момент в Російській Федерації містять 38 політичних в'язнів українців. За словами міністра, в наступному році Україна планує подати в ООН резолюцію, «де буде підкреслено, що Росія перешкоджає міжнародним гуманітарним організаціям отримати доступ до окупованого Криму».

Показово, що на момент переговорів про звільнення Умерова і Чийгоза ФСБ провела чергові обшуки в кримських татар. Таким чином Путін продемонстрував, що готовий домовлятися, але тримає ситуацію під контролем і готовий у будь- який момент збільшити кількість ув’язнених татар пропорційно

Президент України Петро Порошенко нагородив заступників голови Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умерова та Ахтема Чийгоза орденами «За заслуги».Ільмі Умеров отримав орден другого ступеня, а Ахтем Чийгоз — третього.

 

 

 

Редакція сайту не несе відповідальності за зміст блогів. Думка редакції може відрізнятись від авторської.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.


Інші статті рубрики

Найпопулярніші