Реєстрація

Маєш право знати: огляд проектів рішень 37 сесії Рубіжанської міськради

Євген Ільченко

Директор Агенції регіонального розвитку Луганської області, Голова ГО "ЛООС", Координатор проєкту "На лінії зіткнення" в Луганській області

20 грудня о 15:00 у малій залі засідань відбудеться чергова 37 сесія Рубіжанської міської ради. Розпорядження з проектом порядку денного сесії міської ради розміщено на офіційному сайті ради 14 грудня 2017 року. На розгляд сесії виноситься 39 питань, 21 з яких – земельні.

П’ятнадцять проектів рішень, що винесені на розгляд 37 сесії, можна умовно виділити у блок «міські програми та зміни до них»:

Проектом рішення «Про затвердження міської програми «Соціальний захист» на 2018-2020 роки» пропонується виділити 77,2 мільйони гривень протягом трьох років для виконання функцій соціального захисту Рубіжанським міським центром соціальної служби для сім'ї, дітей та молоді, Територіальним центром соціального обслуговування, Центром соціальної реабілітації дітей-інвалідів Рубіжанської міської ради та Управлінням праці та соціального захисту населення Рубіжанської міської ради.

Проектом рішення «Про затвердження Програми «Про забезпечення діяльності Управління праці та соціального захисту населення Рубіжанської міської ради Луганської області  на 2018-2020 роки» пропонується виділити 30,5 мільйонів гривень протягом трьох років на забезпечення керівництва і управління  у сфері діяльності УПСЗН Рубіжанської міської ради, та створення умов для виконання повноважень покладених діючим законодавством на УПСЗН Рубіжанської міську раду за усіма напрямками діяльності та функціональними призначеннями, тобто на поточну діяльність Управління.

Проектом рішення «Про затвердження міської Програми оздоровлення та відпочинку дітей на 2018- 2020 роки» пропонується здійснити комплекс заходів, спрямованих на створення умов для належної організації оздоровлення і відпочинку дітей. Орієнтовний обсяг фінансування Програми з місцевого бюджету становить у  2018 році – 453,8 тисяч гривень, у 2019 році – 480,5 тисяч гривень, у 2020 році – 504,6 тисяч гривень. Очікуваними результатами реалізації  Програми прописані: збільшення кількості дітей, охоплених послугами з оздоровлення та відпочинку; поліпшення якості послуг з оздоровлення та відпочинку; створення безпечних умов перебування у закладах оздоровлення та відпочинку. Тобто знову жодних кількісних або якісних показників, за якими можливо було б виміряти ефективність виконання Програми.

Проектом рішення «Про внесення змін до Порядку надання одноразової матеріальної допомоги громадянам, які тимчасово опинилися у скрутному матеріальному становищі» пропонується додати абзац такого змісту: «Сім’ям, в яких виховуються діти з рідкісними (орфанними) захворюваннями, надавати матеріальну допомогу у необхідній сумі з урахуванням прибуткового податку один раз у квартал, якщо здійснити закупівлю лікарських препаратів, спеціалізованих продуктів лікарського харчування дітей в межах бюджетних асигнувань міської Програми «Лікування дітей міста Рубіжного з рідкісними (орфанними) захворюваннями на 2018-2020 роки» неможливо».

Проектом рішення «Про затвердження Програми «Забезпечення керівництва та управління у сфері бюджету і фінансів фінансового управління Рубіжанської міської ради на 2018-2020 роки» пропонується виділити 5,9 мільйони гривень протягом наступних трьох років для забезпечення поточної діяльності та виконання покладених функцій фінансовим управлінням Рубіжанської міської ради. Це перша програма, в котрій прописані вимірювані показники ефективності.Проектом рішення «Про затвердження Програми «Про забезпечення діяльності управління освіти Рубіжанської міської ради Луганської області» на 2018-2020 роки» пропонується виділити 2 мільйони гривень протягом наступних трьох років для забезпечення поточної діяльності та виконання покладених функцій управлінням освіти Рубіжанської міської ради. Знову ж таки жодних вимірюваних показників ефективності виконання Програма не передбачає.Проектом рішення «Про затвердження Програми «Організація харчування у загальноосвітніх навчальних закладах міста Рубіжного на 2018-2020 роки» передбачається виділити 25,5 мільйони гривень протягом наступних трьох років для забезпечення дітей послугами харчування. На жаль, Програма взагалі не передбачає будь-яких очікуваних результатів чи показників ефективності виконання.

Проектом рішення «Про затвердження міської Програми «Розвиток освіти Рубіжного – інвестиції в майбутнє країни» на 2018-2020 роки» передбачається виділення 674,2 мільйони гривень (у тому числі 509,3 мільйони гривень за рахунок місцевого бюджету) протягом наступних трьох років для «створення умов для забезпечення рівного доступу громадян до здобуття  сучасної якісної освіти, що відповідає актуальним і перспективним запитам особистості, суспільства і держави, міжнародним критеріям».

Проектом рішення «Про затвердження Програми «Національно-патріотичне Виховання учнівської молоді «Джура» на 2018-2020 роки» передбачається виділити 182 тисячі гривень протягом наступних трьох років на патріотичне виховання молоді.

Проектом рішення «Про затвердження Програми розвитку фізичної культури та спорту в м.Рубіжне на 2018-2020 роки» передбачається виділити 31,4 мільйони гривень протягом наступних трьох років на розвиток фізичного виховання і масового спорту, виховання молоді  в дусі патріотизму та поваги до військової служби, популяризацію здорового способу життя та подолання суспільної байдужості до здоров'я населення, підтримку та розвиток олімпійського та неолімпійського руху. Це друга програма, яка передбачає вимірювані показники ефективності.

Проектом рішення «Про затвердження програми «Про міське замовлення на навчання фахівців в ДЗ «Луганський державний медичний університет на 2018-2020 роки» передбачається виділити 66,6 тисяч гривень для фінансування навчання фахівців у ДЗ «Луганський  державний  медичний    університет» протягом 2018-2020 років.

Проектом рішення «Про внесення змін до рішення Рубіжанської міської ради від 21.12.2016 №21/5 «Про Програму соціально-економічного і культурного розвитку м. Рубіжне на 2017 рік» передбачається:

Проектом рішення «Про затвердження Програми розвитку земельних відносин на території Рубіжанської міської ради на 2018-2020 роки» передбачається виділити 370 тисяч гривень протягом 2018-2020 років для фінансування робіт щодо виготовлення документації із землеустрою для малозабезпечених осіб із числа учасників антитерористичної операції та сімей загиблих учасників антитерористичної операції, інвентаризації земель житлової та громадської забудови міста та проведення нормативної грошової оцінки земель міста.

Проектом рішення «Про затвердження Програми розроблення містобудівної документації м.Рубіжне на 2018-2020 роки» передбачається виділити 2,1 мільйони гривень протягом 2018-2020 років для створення (оновлення) планово-картографічних матеріалів, коригування генерального плану міста та розробку проектів детальних планів територій м. Рубіжне.

Окремо можна виділити наступні проекти рішень:

«Про затвердження Статуту комунальної установи «Центр соціальної реабілітації дітей-інвалідів Рубіжанської міської ради» в новій редакції».

«Про встановлення пільг із сплати земельного податку на 2018 рік», яким встановлюються пільги деяким категоріям платників:

Та найцікавіший проект, що виноситься на розгляд 37 сесії – «Про звітування депутатів Рубіжанської міської ради про свою роботу перед виборцями», яким пропонується визначити строки щорічного звітування депутатів перед виборцями (з 1 по 31 березня) та встановити порядок й форму звітування. Найбільш цікавим є пункт 1.6, за яким депутати несуть особисту відповідальність за вчасне оприлюднення інформації про звіти на сайті Рубіжанської міської ради. По-перше, не існує жодного законодавчого підґрунтя для притягнення до будь-якої відповідальності депутата місцевої ради за несвоєчасне подання звіту на публікацію, як і самої норми такої публікації. По-друге, депутати не мають доступу для оприлюднення будь-якої інформації на сайті міської ради й така інформація публікується лише за згодою чиновників виконкому (згідно діючого положення про сайт міської ради). Таким чином незрозуміло яким чином буде виконуватися норма пункту 1.6.

Є й технічні питання щодо самої рекомендованої форми звіту:

  1. Період визначається з «дати останнього звіту депутата або початку депутатської діяльності». Як визначити дату останнього звіту депутата, якщо такі звіти за 2016 рік не оприлюднені на сайті міської ради?
  2. Інформація про депутата передбачає «власну сторінку на сайті ради», хоча сайт Рубіжанської міської ради й досі не містить власних сторінок депутатів з інформацією про них.

Решту проектів рішень можна віднести до категорії земельних питань

Це проекти рішень приватного характеру (оформлення та розірвання договорів оренди, припинення права постійного користування, згода на розробку технічної документації тощо).

Координатор руху «Сильні громади» у Рубіжному Євген Ільченко

Редакція сайту не несе відповідальності за зміст блогів. Думка редакції може відрізнятись від авторської.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.


Інші статті рубрики

Найпопулярніші