Реєстрація

Виділення США військової допомоги Україні – піррова перемога

Дмитро Снєгирьов

Співголова ГІ" Права Справа"

12 грудня президент США Дональд Трамп підписав закон про оборонний бюджет США на 2018 фінансовий рік, який передбачає виділення $350 млн у вигляді військової допомоги Україні.

Підписання Трампом цього закону – більше піррова перемога. Насправді США планували виділити $520 млн, але зменшили суму через корупцію в Міністерстві оборони.

Варто зазначити, що саме через непрозорий характер діяльності Міністерства оборони, відсутність контролю з боку громадського суспільства Вашингтон змушений був скоротити обсяги фінансової допомоги Україні на оборону.

США були змушені реагувати на зовнішні подразники, щоб не допустити подальшої російської експансії. Наразі Вашингтону потрібна країна, яка воюватиме з РФ і стримуватиме її агресивні наміри щодо європейського континенту.

Утім, не треба розцінювати це як перемогу. Навпаки – це тривожний дзвоник. Україні чітко дали зрозуміти, що обсяги допомоги можуть скорочуватися, і, відповідно, усе залежить від політичного керівництва нашої держави, його бажання боротися з корупцією.

Нещодавно в Україні з візитом перебували три високопоставлені американські генерали. Один із них – Веслі Кларк, генерал армії США у відставці – заявив, що "коли Сполучені Штати вперше створювали власні збройні сили, тоді ми замовили уніформу, їжу, зброю, але перші партії зброї, їжі й уніформи були неякісними, одяг розвалювалася, їжу не можна було їсти, зброя не працювала. Люди понесли за це відповідальність – пішли за ґрати. Ми знищили спекуляцію на війні ще сто років тому. І я думаю, ми повинні рухатися в цьому напрямку тут, в Україні".

До того ж ідеться про надання Україні радіолокаційних засобів протиповітряної оборони і спостереження за надводною ситуацією; військово-морських протимінних засобів; кораблів берегової охорони. Це нелетальна зброя оборонного характеру, яку США не поспішають надавати Україні через серйозність усіх викликів.

Так, наприклад, радник Трампа з питань нацбезпеки Джек Кін заявив, що виділення летальної оборонної зброї Україні США погоджуватимуть із РФ.

Ідеться про те, що США затягують питання надання Україні летальної зброї, пояснюючи це тим, що Росія більш агресивна, ніж колись був СРСР. І США прекрасно розуміють виклики, які стоять перед ними, якщо Україна отримає цю зброю. Це елемент геополітики США: стримування агресивних намірів Кремля і одночасно загравання з Москвою. Тому що внаслідок надання летальної зброї Україні Росія загострить ситуацію на Близькому і Середньому Сході. Або на Корейському півострові.

Тому США демонструють, що готові брати участь у реформуванні ЗСУ, але разом із тим зменшують нам допомогу, підкреслюючи корупційну складову діяльності структур матеріально-технічного забезпечення армії.

Редакція сайту не несе відповідальності за зміст блогів. Думка редакції може відрізнятись від авторської.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.


Інші статті рубрики

Найпопулярніші