Реєстрація

FreeСХІД.ua #41 Зміна облич в «ДНР», кампанія проти проросійської реклами на українській Донеччині та ляпи нового учбового року

В черговому дайджесті – ексклюзивна інформація про свіжопризначеного ватажка «ДНР», «нестабільні» КПВВ та про те, як відтепер можна переміщатись з дитиною через лінію розмежування, а також розкажемо про підготовку до навчального року на визволених територіях.

#FreeДонецьк

Дружина ватажка «ДНР» Олександра Захарченка протягом тижня встигла офіційно побувати «першою леді» у Південній Осетії та за два дні по поверненню до Донецька стати вдовою. Загибель Захарченка 21 серпня у кафе «Сєпар» та його похорон 2 вересня в один день із співаком радянського Донбасу Кобзоном - безперечно, подія номер один на окупованій Донеччині.

В той час, як бюджетники, звезені автобусами з усієї «республіки», зображали народну скорботу, патріоти-донеччани по домівках розкорковували шампанське, а по ТБ дискутували, хто посприяв появі чорної стрічки на портреті Захарченка, співчуття від кураторів з РФ біля закритого гробу приймав новий очільник окупаційної адміністрації Донецька Дмитро Трапєзніков.

«Злісний тхір» - таким прізвищем нагородили Трапєзнікова донеччани, які трохи розуміються на «кухні» непублічних розборок всередині «ДНР». Офіційні ЗМІ кажуть, що свою кар’єру він розпочинав у співпраці з Ахметовим – був менеджером фан-руху ФК «Шахтар». Однак джерело FreeСХІД.ua з Донецька розповідає, що набутою хижістю та безпринципністю Трапєзніков більш зобов’язаний литовському бізнесменові Йонаускасу (Ячунскасу) Сваюнасу, з яким щільно працював у середині 2000-х. Талановитий юнак, зокрема, займався наймом, ротацією та «кидаловом на гроші» торгівельних представників підприємств, що належалидо корпорації SDS Сваюнаса, а також створив та очолив благодійний фонд «Благосвіт», через який відмивалися кошти корпорації. Донеччани знають SDS як контору, що мала мережу клубів «Більярдай», меблеві салони «Black Red White» та невдалий бизнес-проект «Ринок «Дружба» з супермаркетом «Край» у Кіровському районі на території збанкрутілої фабрики іграшок.

Через фінансові махінації Трапєзніков лишився прихільності Сваюнаса, а з часом й Ахмєтова – у 2010 році був звільнений з посади генерального директора спортивного клуба "Шахтар старс патріот" і дещо залучався до організації масових заходів та інфраструктурних проектів вже на посаді заступника голови Петровського району.

Стрімкий стрибок Трапєзнікова до вищих кіл «ДНР» з початком війни та окупації залишається утаємниченим. Дехто з місцевих мешканців ще рік тому попереджав, що він має плани «підсидіти» свого патрона Захарченка.

Тимчасове усунення з поля політичної битви ще одного конкурента - «віце-прем’єра» та «міністра доходів і зборів ДНР» Олександра Тимофєєва (Ташкента), що постраждав від вибуху у «Сепарі» разом з Захарченком – зіграло на руку аферисту Трапєзнікову, який швиденько просунувся на посаду в.о. «голови республіки».

Фото bbc.com

Втім, пропагандистська сакралізація Захарченка за життя (та навіть і після його не дуже героїчної смерті в ресторації) навряд чи посприяє сплеску всенародної любові до його наступника. Трапєзнікова й досі не знає в обличчя більшість населення, а з його статурою, зовнішністю та пісклявим голосом шансів зіграти з народом у революційну романтику, як це робив «курячий» брутал, залишається обмаль.

#FreeЛуганськ

На відміну від «ДНР», у сусідній «республіці» не оголошували траур за Кобзоном, тож Захарченкові не довелося ділити три дні скорботи з кимось іншим.

Наступного дня після подій у «Сєпарі» у російських та українських ЗМІ пролунала новина, що «прем’єр-міністр ЛНР» Сергій Козлов втік з Луганська «у зв’язку с ситуацією, в цілях безпеки». Начебто його пост в Фейсбуці виявився фейком (так повідомила «прес-служба Ради міністрів ЛНР»), але достеменно це й досі невідомо.

___________

Між тим, підвали Луганська поповнились новими патріотами – «МГБ ЛНР» затримало двох підлітків за те, що вони зірвали шість прапорів «республіки» з будівлі БК ім. Леніна і з електроопор на вулиці Енгельса. Парубків 2000-го та 2001 років народження звуть Олексій Хлопців і Андрій Швергун.

Близько року тому один з ультрасів луганської «Зорі» також був затриманий за те, що знімав і викладав в мережу знищення прапорів «ЛНР» республіки. Він був звільнений у рамках обміну полоненими у грудні 2017 року.

https://dn.depo.ua/ukr/lugansk/v-okupovanomu-lugansku-shopili-pidlitkiv-yaki-znischuvali-prapori-respubliki-20180830830096

#FreeЗОНА

Після ЧП у «Сєпарі» разом з масовими облавами та затриманнями у Донецьку були впроваджені відновлення комендантського часу та заборона виїзду за межі «республіки» в Україну, Росію чи «ЛНР» без особистого дозволу Трапєзнікова. Проте 1 вересня пункти пропуску з певними обмеженнями, але все ж таки відкрилися.

_______

Контрольні пункти в'їзду-виїзду з боку України також подекуди працюють нестабільно, але з інших причин. 23 серпня через обстріл було припинено функціонування КПВВ «Майорськ». Він був знову відкритий 28 серпня, три доби люди жили просто на блокпості. 29 серпня у зв'язку з пожежею степового масиву в районі КПВВ «Новотроїцьке» був введений режим «червоний». Через пожежу відбувалась детонація мін, тож людей евакуювали, пропуск через лінію розмежування не проводився до 31 серпня. А з 2 до 7 вересня на реконструкцію закрито КПВВ «Станиця Луганська».

 

 

УВАГА! З 1 вересня КПВВ на території Об’єднаних сил перейшли на новий графік роботи та наразі працюватимуть з 07:00 до 18:30 - на 2,5 години менше, ніж влітку.

_________

Ще одна новела в роботі КПВВ – зміни у порядку перетину лінії розмежування з неповнолітніми дітьми. Насамперед це стосується неповних родин, де батьки виховують дітей не разом.

Прикордонники повідомляють, що відтепер виїзд до тимчасово окупованої території України громадян, які не досягли 16-річного віку, у супроводі одного з батьків або інших уповноважених осіб можливий без нотаріально посвідченої згоди другого з батьків у разі пред'явлення довідки про наявність заборгованості із сплати аліментів, сукупний розмір якої перевищує суму відповідних платежів за чотири місяці, виданої органом державної виконавчої служби, приватним виконавцем.

Якщо дитину вивозять з контрольованої території України на строк до одного місяця, нотаріальна посвідчена згода того з батьків, хто не проживає з дитиною, не вимагатиметься. Але тоді прикордонники мають отримати «рішення суду або органу опіки та піклування або їх копій, засвідчених нотаріально чи органом, який їх видав, у якому підтверджено місце проживання дитини з тим із батьків, який має намір виїзду з дитиною або який уповноважив на це нотаріально посвідченою згодою інших осіб».

Для кращого знання особливостей перетину лінії розмежування з дитиною, батькам слід заздалегідь ознайомитися з Законом України № 2475-VIII «Про внесення змін до деяких актів України щодо створення економічних передумов для посилення захисту дитини на належне утримання» та прийнятою 22 серпня 2018 року Кабінетом Міністрів України постановою № 619 «Про внесення змін до Правил перетинання державного кордону громадянами України».

#FreeЗМІНИ

У мешканців прифронтових територій Донецькій області з’явилася надія на повернення здобутків цивілізації - розпочато розмінування та ремонтно-відновлювальні роботи на Південно-Донбаському водогоні поблизу Авдіївки. газорозподільній станції «Мар’їнка» та ще низці стратегічних інфраструктурних об’єктів. Деякі з них потребували відбудови ще з 2014 року. Для цього отримано відповідні гарантії безпеки від російської сторони, відсутністю яких пояснював свою бездіяльність попередній керівник Донецької області Павло Жебрівський. В той час, як Жебрівському не вдалося знайти порозуміння навіть з власними військово-цивільними адміністраціями, новий голова ДонОДА Олександр Куць через плідну співпрацю з командуванням ООС та облгазом вже має в своєму активі газопровод Очеретино-Авдіівка, запущений на початку серпня.

___________

Ще один напрям, який на Донеччині був синхронно активований керівництвом ОДА та ООС – неприпустимість прихованої чи наявної проросійської реклами у публічному просторі.

Ось так діючий працівник СБУ, голова Донецької обладміністрації Олександр Куць відреагував на інцидент в Мирнограді, коли на святкуванні Дня шахтаря на сцені з’явилося вітання у кольорах «ДНР».

 

Того ж дня у Бахмуті з білбордів оперативно зняли рекламу автобусних маршрутів «Выбор есть – Москва. Специальные рейсы», на яку звернув увагу командуючий ООС Сергій Наєв.

Цікавий збіг – цього ж тижня у Маріуполі чи не вперше спрацювала стаття 110 КК України (Посягання на територіальну цілісність і недоторканність України). Суд призначив чоловікові 1 рік умовно за публікацію антиукраїнських висловлювань в соцмережах.

#FreeЦИФРА

6 місяців і 3 дні був відсутній у місті Покровську (Донецька область) його мер Руслан Требушкін. 26 серпня він неочікувано з’явився на святкуванні Дня міста, а наступного дня знов поїхав, не залишивши жодних пояснень щодо остаточного повернення. Останній раз Требушкіна бачили на робочому місці 23 лютого.

Його зникнення з міста пов'язують з початком розслідування за звинуваченням прокуратури в декларуванні неправдивої інформації та незаконному збагаченні. Сам мер вважає звинувачення проти себе підступами політичних опонентів.

#FreeШКОЛИ

Луганщина зустріла новий навчальний рік з тією ж кількістю опорних шкіл, що була на початку 2018 року – 8. Тим часом на Донеччині нових відбудованих опорних шкіл відкрилось 4, разом по області їх стало 16.

На фото - відкриття опорної школи в Добропіллі 3.09.2018 

 

У Донецькій області до першого класу прийде 17,8 тисяч першокласників, у Луганській - 5, 750 тисяч. Всі вони вчитимуться за стандартами Нової української школи, але не відразу. Як з’ясувалося напередодні 1 вересня, управління освіти не встигли заздалегідь провести закупівлі необхідних меблів та обладнання та/або проконтролювати їх виконання. Так, забезпечити 4 тисячі першокласників Маріуполя новими партами вийде не раніше кінця вересня. А в Краматорську першачки будуть вчитися за старими партами щонайменше до Нового року – через те, що тендер на закупівлю нових було оголошено… тільки 20 серпня.

__________________

Резонансний казус відбувся у Маріуполі на відкритті відремонтованого технічного ліцею - який, до речі, посів перше місце у рейтингу шкіл Донецької області за результатами ЗНО у 2018 році.

У відремонтованій за більш ніж 30 млн грн будівлі ліцею розвісили 22 кришталеві люстри, але «зекономили» на туалетних кімнатах.

 

Це не перший «туалетний скандал" в Маріуполі – минулого листопада обурення активістів щодо відсутності перегородок та дверцят у шкільних вбиральнях масштабувалося на всю країну. Навіть власне школярі почали звертатись до мера з вимогами захисту своєї приватності. Після всеукраїнського розголосу шкільна та міська адміністрації були змушені внести корективи у проектну документацію, тож подальші ремонти шкіл у Маріуполі вже враховували не лише санітарні норми, а й нову для чиновників норму дитячої гідності.

Ймовірно, ліцей відбудовували за іншим проектом, тож зміни його не торкнулись. Але минулорічний урок не пройшов дарма – цього разу відразу після публікації фото міськрада пообіцяла до 10 вересня зробити у вбиральнях індивідуальні кабінки.

#FreeЛЮДИ

Переселенка з Луганську Марина Братищенко відкрила майстерню з пошиття дитячого текстилю в Северодонецьку.

Мати трьох дітей, Марина ще вдома займалася шиттям дитячої білизни. У вигнанні спробувала себе у кількох справах, але зупинилась на тому, що завжди подобалось. Свій перший грант на відкриття бізнесу вона отримала від Данської ради у справах біженців. На виграні кошти придбала обладнання і стала шити постільну білизну, пледи, бортики і подушечки для дитячих ліжечок. Замовлення йшли спочатку від знайомих, потім запрацювало «сарафанне радіо»

Нещодавно підприємниця виграла грант від USAID на розширення бізнесу і відкрила власну майстерню під брендом «Зефірка текстиль».

 

 

На сьогодні - все. Чекайте швидкі новини від FreeСХІД.ua наступного тижня!

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.


Інші статті рубрики

Найпопулярніші