Реєстрація

Чи можуть українці до кінця війни не платити за комуналку: відповідь юристів

Тарифы

В умовах воєнного стану для підтримки громадян урядом було запроваджено певні пом’якшення, зокрема й щодо обов’язків по сплаті житлово-комунальних послуг. Чи означає це, що до кінця війни українці можуть не платити за утримання будинку, опалення, постачання води, газу та електроенергії, повідомляє "Юридичний порадник для ВПО".

З 24 лютого 2022 року і до припинення чи скасування воєнного стану в Україні уряд постановою від 05.03.2022 № 206 заборонив:

- нарахування та стягнення неустойки (штрафів, пені), інфляційних нарахувань, процентів річних, нарахованих на заборгованість, утворену за несвоєчасне та/або неповне внесення населенням плати за житлово-комунальні послуги;

- припинення/зупинення надання житлово-комунальних послуг населенню у разі їх неоплати або оплати не в повному обсязі.

Юристи підкреслюють, що змінами не передбачено звільнення від обов’язку сплатити за спожиті комунальні послуги. Стосується це і тих українців, що проживали або досі проживають у зоні ведення бойових дій. Борги у такому випадку накопичуватимуться, але пеню та штрафи в умовах воєнного стану не нараховуватимуть і постачання послуг не припинятимуть.

Разом із тим особи, які були вимушені покинути свої домівки, можуть розраховувати на зменшення або звільнення від сплати житлово-комунальних послуг. Так, відповідно до ст. 7 Закону України “Про житлово-комунальні послуги” громадяни мають право на:

- зменшення розміру плати за житлово-комунальні послуги у разі їх ненадання, надання не в повному обсязі або зниження їхньої якості;

- неоплату вартості комунальних послуг у разі їх невикористання за період тимчасової відсутності в житлі споживача та інших осіб понад 30 календарних днів, за умови документального підтвердження.

В останньому випадку, щоправда, є декілька важливих нюансів:

 - звільнення від оплати можливо лише у разі, якщо помешкання не обладнані лічильниками (за їх наявності – необхідно раз на місяць подавати попередні покази);

- у будь-якому разі підлягають оплаті послуги з управління багатоквартирним будинком та постачання теплової енергії;

- у разі відсутності у помешканні більше 30 днів, необхідно звернутися до надавачів послуг із письмовою заявою, в якій обов’язково слід вказати прізвище, ім’я та по батькові, адресу реєстрації, місця фактичного проживання, телефон та підстави звільнення від оплати послуг. Таку заяву варто супроводити одним із документів, що підтверджують:

  • службу в ЗСУ;
  • реєстрацію внутрішньо переміщеною особою;
  • проходження лікування тощо.

Період перерахунку складає один місяць.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.


Інші статті рубрики

Найпопулярніші