Реєстрація

Переселенці можуть залишитися без майна

Євген Ільченко

Директор Агенції регіонального розвитку Луганської області, Голова ГО "ЛООС", Координатор проєкту "На лінії зіткнення" в Луганській області

Виконком Попаснянської міськради (Луганська область) попросив жителів міста допомогти людям, які втратили житло внаслідок артобстрілів, і за можливістю надати їм притулок. Це прохання, в першу чергу, адресоване тим попаснянцям,  які виїхали у більш безпечні й комфортні для проживання регіони України і мають неушкоджені будинок або квартиру, але тимчасово не мешкають у них. Таких людей просять на вигідних для них умовах пустити в порожню квартиру пожити тих, хто вимушено став безпритульним. Скільки подібних квартир у Попасній? У Рубіжному? У Лисичанську?

«Ми намагалися провести такий моніторинг, з’ясувати кількість тимчасово залишених квартир. Поки не виходить. Люди виїжджають тимчасово з надією повернутися за першої нагоди. Вони — законні власники квартир і мають право розпоряджатися своїм майном на власний розсуд», — розповідає заступник директора департаменту житлово-комунального господарства та будівництва Луганської обласної військово-цивільної адміністрації Людмила Діденко.

 Міграція людей з області внесла до порядку денного таке невирішене питання: що буде з оплатою за комунальні послуги покинутих приватизованих квартир? Тарифи зростають, люди проживають в інших регіонах і там сплачують за оренду житла чималі суми. Поки вирішення цієї ситуації відсутнє.

Нині рівень оплати житлово-комунальних послуг на підконтрольній Україні території Луганщини становить майже 80%, заборгованість — 226 мільйонів гривень. «Це істотно нижче аналогічного періоду минулого року, враховуючи нашу нинішню ситуацію, — підкреслює Людмила Діденко. — Важливо не допустити зниження цього показника».

Попередні розрахунки показують, що тарифи збільшаться істотно. Наприклад, для жителів Лисичанська в цілому сума оплати комунальних послуг зросте втричі. Але якщо в Україні головний механізм забезпечення соціального захисту населення — це програма надання житлових субсидій, то вимушені жителі населених пунктів на території самопроголошених «республік» на таку допомогу розраховувати не можуть, хоча й там комунальні тарифи зараз прирівнюють до загальноукраїнських. Більше того, саме ситуацію з тарифами «нова влада» на окупованій території вирішила використати для привласнення тимчасово залишених квартир. Як повідомляє сайт Політолог, тепер ті, хто довго не відвідував своє помешкання й не сплачував комунальні послуги, можуть, повернувшись згодом, побачити у своїх домівках нових мешканців. Варто зазначити, що тимчасово покинуте майно жителів окупованої частини Донбасу вже давно привласнюють ті, хто має силу й бажання.

Тепер оціночну вартість порожньої квартири самопроголошена влада штучно занижує, а борги за комуналку та штрафні санкції — завищує. Далі справа «передається до суду», а на практиці — просто на принтері друкують «постанову» і… у законного власника вилучають квартиру. 

Джерело: Урядовий кур'єр

Редакція сайту не несе відповідальності за зміст блогів. Думка редакції може відрізнятись від авторської.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.


Інші статті рубрики

Найпопулярніші