Реєстрація

Алкоголізм і спадковість: чи варто боятись?

алкоголь

Коли в родині батьки вживають алкогольні напої, для дитини це є справжнім випробуванням. Як показує статистика, то в сім'ях, де зловживають алкоголем, діти часто мають як фізіологічні, так і психологічні відхилення. Багато хто задається питанням, чи може алкогольна залежність передаватися дитині по спадкової лінії, або ж це вплив неправильного прикладу з боку батьків?

Алкоголізм і спадковість

Велика частина фізіологічних і психологічних процесів в організмі людини безпосередньо залежить від генетики. До цих процесів також відноситься і утилізація продуктів розпаду алкогольних напоїв спеціальними ферментами. Наприклад, фермент алкогольдегідрогенеза здійснює перетворення спирту в токсини, а фермент ацетальдегідрогенеза перетворює токсини в оцтову кислоту або звичайну воду. Якщо робота даних ферментів знаходиться на нормальному рівні, то це сприяє тому, що навіть після великого кількостей випитого спиртного людина не відчуває сильного сп'яніння. Але з підвищенням дози спиртних напоїв істотно виснажується кількість даних ферментів. Як підсумок, мала кількість ферментів є причиною швидкого сп'яніння і моторошного похмілля.

Фахівці клініки «Ресенс» (http://resens.com.ua/likuvannya-alkogolizmu/) стверджують, що є й такі люди, у яких ферментна система навпаки сприяє більш швидкому сп'янінню людини. Процес перетворення спирту в токсини, воду і оцтову кислоту здійснюється повільно. Це і є причиною більш швидкого звикання організму людини до вживання алкогольних напоїв. При цьому реакція нервової системи не робить ніякого значення. Після вживання алкоголю така людина може бути:

  • веселим і енергійним,
  • або ж навпаки - заснути або проявляти агресію.

Дитині у спадок може передатися здатність відчувати себе веселим і щасливим. За дані процеси відповідають такі гормони, як ендорфін і дофамін. Коли людина вживає алкогольні напої, то рівень вироблення цих гормонів головним мозком збільшується в 5 разів. Саме тому у спадок може передаватися тільки схильність до розвитку алкоголізму, але не сам алкоголізм.

Поганий приклад

Якщо діти народилися в родині, яка зловживає спиртними напоями, то у нього може сформуватися алкогольна залежність. Якщо мати на момент вагітності вживає спиртні напої, то дитина вже на цій стадії отримує чималу дозу алкоголю. Якщо ж спиртними напоями зловживає батько, то ймовірність народитися повноцінною дитиною порядком вище, але при цьому підвищується ризик того, що дитина також буде упереджена до алкоголю на прикладі своїх батьків. Найбільш важкою стадією алкогольної залежності є дитячий алкоголізм. Вся справа в тому, що саме в цей період:

  • у людини формується спілкування,
  • відбуваються певні обмінні процеси
  • і багато іншого.

У такій ситуації єдиним виходом буде звернення в професійну клініку, в якій людині буде надана допомога. Однією з таких клінік є медичний центр Ресенс, в якому працюють дипломовані фахівці, використовуються сучасні методики лікування. Все це допоможе повернути людину до повноцінного життя.

Як впливає алкоголізм дорослих на дитину

Якщо в сім'ї алкогольні напої вживаються в нормальному і допустимому кількості, це не є показником того, що дитина обов'язково стане алкоголіком. Але у такої дитини можуть виникнути певні труднощі на момент його інтеграції в сучасне суспільство. Якщо в родині випиває навіть один з батьків, то у дитини відбувається спотворення почуття любові, йому стає складніше вирішувати свої проблеми, також може змінитися сприйняття навколишнього світу. Дитина автоматично і мимоволі отримує статус «син або дочка алкоголіків». У суспільстві таку дитину будуть сприймати не так як інших дітей, що стає причиною їх замкнутості.

Висновок

Алкоголізм не передається на генетичному рівні. Батьки самі сприяють розвитку алкогольної залежності у своєї дитини. Але діти з сім'ї алкоголіків схильні до такої залежності. За допомогою сучасних клінік проблеми алкогольної залежності вирішуються за допомогою ефективних методик, які дивують своєю результативністю. Уже багато родин позбулося від алкогольної залежності завдяки професійному підходу вирішення даної проблеми.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.


Інші статті рубрики

Найпопулярніші