Реєстрація

Бізнес на війні: як Білорусь "годує" сепаратистів Донбасу

Дмитро Снєгирьов

Співголова ГІ" Права Справа"

Під час останнього візиту Лукашенка в Київ була підписана угода між Україною та Білоруссю про те, що "гумконвої" з Білорусі будуть проходити без участі третьої сторони, тобто Червоного Хреста.

"Домовилися передавати допомогу без посередників. Керівництвом України будуть створені всі умови, щоб ми безперешкодно проходили кордон. І будуть відкриті всі коридори для доставки безпосередньо тим людям, хто потребує цієї допомоги", - повідомив міністр з надзвичайних ситуацій Білорусі Ващенко.

Нагадаю, до цього Білорусь передавала гуманітарну допомогу для Донбасу через місію Міжнародного Червоного Хреста, представники якої забезпечували доставку вантажу до місця призначення.

Варто зазначити, що за оцінками експертів, до 30% товарів народного вжитку в окупованих районах Луганської і Донецької областей - білоруські.

Так, наприклад, на території окупованих районів Луганської і Донецької областей реалізується продукція білоруської кондитерських фабрик "Комунарка"і "Спартак". До речі, кондитерська фабрика "Спартак" (торгові марки СПАРТАК ™, Melanie ™, Konfetoff ™, Impresso ™) є одним з найбільших виробників кондитерських виробів в Білорусі .У 1994 році було проведено акціонування кондитерської фабрики.

Крім того. на окупованих територіях Луганської і Донецької областей зафіксована реалізація продукції білоруських виробників молочної та сокової продукції. Серед "лідерів" продажу: ВАТ "Савушкін продукт". Асортимент підприємства - 200 найменувань натуральної молочної та сокової продукції. З листопада 2001 року молочна продукція підприємства реалізується під товарним знаком "Савушкін продукт". Асортиментний портфель компанії представлений брендами: "Савушкін", "Брест-Литовський".

Крім продукції під товарним знаком " Савушкін продукт" зафіксовано продаж продукції виробництва ВАТ Кобринський масло-сироробний завод. На території "республік" реалізуються: сири (тверді і плавлені). Продукція постачається через російську фірму, яка є офіційним дистриб'ютором підприємства. На сайті заводу в якості офіційних дистриб'юторів вказана ТОВ "Перша кримська продовольча компанія".

В супермаркетах "республік" реалізується продукція ВАТ "Березовський сироробний комбінат"
(торговий бренд - "Берізка") і ВАТ "Рогачевський МКК". Свого часу, була інформація про постачання продукції підприємства у прикордонні з неконтрольованою територією України райони РФ через структури компанії "Юг Руси". Після появи у ЗМІ низки матеріалів про причетність "Юг Руси" товарів на окуповані території України, ВАТ "Рогачевський МКК", оприлюднив офіційну заяву, що офіційним представником підприємства на території РФ є ТОВ "Юніком". За інформацією місцевих джерел, на окупованих територіях Луганської області, реалізацією продукції підприємства займається комерційна структура "Луганськпродлогістика".

Торгова марка "Елен-Груп" - є провідним прямим оптовим імпортером продуктів харчування на територію так званої "ЛНР" з Республіки Білорусь. В Луганську оптом і дрібним оптом компанія реалізує різні види свіжоморожених морепродуктів. Контакти: м Луганськ, вул. Лутугинська, 127-Л.

Тел. 050-521-02-83; 066-400-35-30. E-mail: elen-group@at.ua

Трансопртування товарів з території РБ на територію так званих "ЛДНР" здійснює транспортна компанія "Енергія" м. Могильов. Контакти: м Могильов, вулиця Якубовського.

Тел: +375 (29) 1597011. https://vk.com/nrgmogilevhttps://nrg-tk.ru/uslugi/dostavka-gruzov-v-iz-dnr-i-lnr/

Послуги з контейнерних перевезень з території Республіки Білорусь на територію самопроголошених "ЛДНР" власним і найманим автотранспортом надає компанія "ТЕКЮГ". Контакти: 353900, Росія, м Новоросійськ, вул. Ледньова, 6, офіс 201. Тел / факс: 8 (8617) 601-221. http://tek-yug.ru/

На постійній основі поставляє цукор-пісок та інші продукти харчування ТОВ "Комаксіт АГРО" (ІПН 3329029577, ОГРН 1133340002399). Взаєморозрахунки б / нал офіційно через відкритий рахунок в НКО. Завантаження - Ростов-на-Дону.

Варто зазначити, що у травні 2017 року віце-прем'єр РБ Михайло Русий пообіцяв довести товарообіг з Ростовською областю до $500 млн.

Нагадаю, посол України в Білорусі Ігор Кизим в інтерв'ю "Білоруським новинам" попередив, якщо білоруські компанії безпосередньо постачають продукцію бойовикам, то проти них будуть впроваджені санкції.

"Ми намагатимемося зробити все, щоб ці санкції були введені Євросоюзом теж. Потрібно розуміти, що працюють не тільки дипломати - працюють спецслужби. І в разі наявності відповідної інформації, таким підприємствам буде закритий український ринок - це 100%", - запевнив дипломат.

Редакція сайту не несе відповідальності за зміст блогів. Думка редакції може відрізнятись від авторської.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.


Інші статті рубрики

Найпопулярніші