Реєстрація

Така різна картопля: ТОП-10 закупівель на Луганщини

Євген Ільченко

Директор Агенції регіонального розвитку Луганської області, Голова ГО "ЛООС", Координатор проєкту "На лінії зіткнення" в Луганській області

Наприкінці грудня всією країною прокотилася хвиля громадських перевірок державних закупівель за бюджетні кошти. Її запустив відомий активіст Олексій Тамразов. «Сильні громади» також долучились до моніторингу закупівель через систему ProZorro. Використання цієї електронної системи дозволяє заощаджувати кошти платників податків, завдяки відкритості, прозорості та конкурентності процедур.

В грудневій статті «Холодильники – дітям, а решту – собі під ялинку?» ми вже висвітили закупівлю Управлінням освіти Рубіжанської міської ради обладнання за цінами, у декілька разів вищими за ринкові. За цим фактом вже триває слідство. Але закупівля обладнання для бюджетників – це рідкість, і її можна легко виявити.

У цій статті «Сильні громади» покажуть іншу потенційну можливість для чиновників «заробити» на бюджеті шляхом типової закупівлі, яка ззовні нічим не виділяється, і на яку зазвичай ніхто не звертає уваги.

Ми провели аналіз закупівель картоплі по Луганській області за період: листопад 2016 – січень 2017 років, на основі відкритих даних порталу публічних закупівель ProZorro. На його основі ми склали ТОП-10 закупівель від найдорожчої до найдешевшої.

фото 1

10 місце

Луганська обласна дитяча клінічна лікарня (м. Лисичанськ) із закупівлею 36 тон картоплі за ціною 3,99 грн/кг.

Завдяки процедурі відкритих торгів на аукціоні установі вдалося зекономити 144,4 тис. гривень. Це більше, ніж половина стартового бюджету закупівлі і найнижча ціна по області за цей період. І це зразок ідеальної закупівлі через систему ProZorro у конкурентному середовищі. Ось чому ціна саме цієї закупівлі стала базою для нашого аналізу інших замовників з нашого ТОП-10.

фото 2

9 місце

Комунальна установа «Попаснянська центральна районна лікарня» закупила 3,8 тони картоплі за ціною 4 грн/кг. Завдяки проведенню допорогової закупівлі на аукціоні держслужбовцям вдалося зекономити третину від запланованого бюджету.

фото 3

8 місце

Сватівська обласна психіатрична лікарня, яка закупила 32 тони картоплі за ціною 4,15 грн./кг. У цьому випадку закупівлю проведено за прямим договором з ФОП Носков В.М. (місто Суми). Не зрозуміло, за яким принципом було обрано постачальника, який знаходиться майже за 400 км, що, вочевидь, впливає на вартість доставки. Але якби була проведена допорогова закупівля, економія могла б скласти більше 5 тис. грн.

фото 4

7 місце

Головне управління Національної поліції в Луганській області, яке закупило близько 15 тон картоплі за ціною 4,45 грн./кг. Ця установа теж обрала постачальника за прямим договором, але значно ближче, ніж попередня: у Лисичанську, хоча ціна від цього лише зросла. В цьому випадку за проведення допорогової закупівлі економія могла б скласти вже 7 тис. грн. або 10% запланованого бюджету.

фото 5

6 місце

Військова частина № 9938 Державної прикордонної служби України Луганський прикордонний загін (м. Старобільськ) закупила за прямим договором 28,8 тон картоплі за ціною 4,5 грн/кг. Постачальника також обрано у місті Суми, тепер вже за 505 км від замовника. Економія при проведенні допорогової закупівлі могла скласти 14,7 тис. грн або 11 % бюджету.

фото 6

5 місце

Управління охорони здоров’я Сєвєродонецької міської ради, яке закупило 10 тон картоплі за ціною 5,41 грн/кг. Закупівля відбулась за прямим договором з сєвєродонецьким ФОП Гришенковим К. В. Проте, як не дивно, географічна близькість постачальника знову збільшила вартість закупівлі. При проведенні допорогової закупівлі економія могла б скласти 14,2 тис. грн або 26 % бюджету.

фото 7

4 місце

Сватівська міська рада, закупила 12 тон картоплі по 5,5 грн/кг, за прямим договором зі сватівським ФОП Лойко В.Ф. І знову виявилось, що постачальник та замовник – з одного міста. І незважаючи на те, що район сільськогосподарський, вартість закупівлі лише зростає. При наявності реальної конкуренції економія могла скласти 18,1 тис. грн або 27,4 % бюджету.

фото 8

3 місце

Лисичанське комунальне підприємство «Комбінат шкільного харчування», яке закупило 20,8 тон картоплі за прямим договором у лисичанського постачальника, за ціною 7,19 грн/кг. За умови проведення допорогової закупівлі економія могла б скласти 66,6 тис. грн., або 44,5 % бюджету.

фото 9

2 місце

Відділ освіти Біловодської районної державної адміністрації Луганської області, який закупив 14,7 тон картоплі за ціною 7,45 грн/кг. В цьому випадку була проведена допорогова закупівля, однак вимоги до пропозицій були прописані таким чином, що за два дні підготувати всі документи було неможливо. Тому на закупівлю було подано лише одну пропозицію і провели її без аукціону. При проведенні конкурентних торгів можлива склала б 50,8 тис. грн., або 46,5 % бюджету.

фото 10

1 місце

І лідером знову стало Управління освіти Рубіжанської міської ради. Його працівники закупили 45 тон картоплі за ціною 7,8 грн/кг. При цьому була проведена тендерну процедура, загальна сума закупівлі склала 351 тис. грн. Та на тендер було подано лише 2 пропозиції від двох сєвєродонецькіх ФОПів: ФОП Танцюра В.М., з ціною 7,90 грн., та ФОП Врублевська О.Ю., з ціною 7,80 грн.

фото 11

Жодна інша лисичанська або сєверодонецка фірма не подали своїх пропозицій, хоча з іншими замовниками з нашого ТОП-10 вони активно співпрацювали. Причина та ж сама, що й у попереднього замовника – тендерну документацію прописали під конкретних претендентів, включивши в неї наджорсткі вимоги до кандидатів. У той же час, обидва претенденти вже співпрацювали з замовником у 2016 році, продаючи йому овочі.

фото 12

До того ж, аукціону фактично не відбулося, бо претенденти лише подали свої пропозиції, але не знижували їх всі три раунди.

фото 13

При проведенні торгів у конкурентному середовищі економія бюджетних коштів при здійсненні вказаної закупівлі могла сягнути 171,5 тис. грн., тобто майже половину від стартового бюджету.

Для прикладу ми обрали 10 випадків закупівель картоплі, але таких товарів безліч: овочі та фрукти, борошно та крупи, риба та м’ясо… Перелічувати можна довго, а принцип однаковий. Ми звикли не помічати такі закупівлі, бо ціна товарів здається нам занадто низькою для махінацій. Але наведені приклади свідчать про те, що приказка «диявол криється в дрібницях» є актуальною при аналізі публічних закупівель, і саме такі «дрібниці» потребують більшої уваги від громадськості.

 

Координатор руху «Сильні громади» у Рубіжному Євген Ільченко

Редакція сайту не несе відповідальності за зміст блогів. Думка редакції може відрізнятись від авторської.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.


Інші статті рубрики

Найпопулярніші