Реєстрація

Як у Сєвєродонецьку громадяни на «побачення» до депутата ходили

Gromady Sever

Координатор руху "Сильні Громади" у місті Сєвєродонецьк

Активісти руху «Сильні громади» дослідили, як працює в окрузі народний депутат Євген Бакулін, громадська приймальня якого розташована у приміщенні міської ради: скільки людей звернулося, які питання було вирішено. А в жителів міста, попитали, чи розраховують вони на свого висуванця у вирішенні проблем особистого та суспільного характеру.

754598870530738

Євген Бакулін – народний депутат України 8-го скликання, висунутий політичною партією «Опозиційний блок», обраний по 106-му виборчому округу в жовтні 2014 року. Тоді за нього віддали голоси понад 43 % виборців. У Верховній Раді України Бакулін є головою підкомітету з питань відпочинку та оздоровлення дітей Комітету Верховної Ради України з питань сім’ї, молодіжної політики, спорту та туризму.

Згідно інформації на офіційному сайті Верховної Ради України, за весь час свого депутатства Євген Бакулін подав для розгляду всього 5 законопроектів: чотири у 2014 році та один у 2016. На пленарних засіданнях Верховної Ради він був присутній 129 разів, відсутній 128 разів (за даними електронної реєстрації, за період с 2014-го по 2016-й рік включно). Інакше кажучи, половину часу він просто був відсутній на своєму робочому місці.

фото 2

Минулий тиждень у Верховній Раді України був не пленарним, тому народні депутати повинні були приїхати до своїх округів для особистого спілкування з громадянами. (Відповідно до статті 7 та статті 24 Закону України «Про статус народного депутата України», народні депутати, обрані в одномандатних виборчих округах, зобов’язані підтримувати зв’язок з виборцями своїх округів. Народний депутат, відповідно до закону, розглядає звернення виборців, вживає заходів для реалізації їх пропозицій і законних вимог, інформує виборців про свою депутатську діяльність під час особистих зустрічей з ними та через засоби масової інформації).

Ми завітали до громадської приймальні депутата, аби подивитися, як багато людей звертається за допомогою та хто проводить прийом: сам обранець, чи його помічники. З інформації, що є у відкритому доступі, дізналися, що приймальня працює двічі на тиждень: по вівторках з 11:00 до 13:00, та по четвергах з 11:00 до 14:00. Проте, коли в четвер ми прийшли до приймальні, її двері були зачинені, хоча на годиннику було лише 13:05. На місці ми не знайшли ані депутата, ані когось з його чисельних помічників.

фото 3

Від чергового міськради ми дізналися, що приймальня працює, як правило, з 11 години. Але графік роботи треба уточнювати по телефону, бо буває, зачиняється раніше вказаного часу. До речі, самого Євгена Бакуліна там давно не бачили.

Наступного разу ми завітали до приймальні Бакуліна 7 лютого. Вона була відчиненою, зустріли нас привітно, і ми мали змогу поспілкуватися з помічниками народного депутата Мариною Козловою та Володимиром Ведєнковим.

За весь період роботи приймальні до неї звернулися 7 693 людини (мешканці міста та переселенці з окупованих територій). Найчастіше люди просять матеріальної допомоги. Також актуальними є питання, пов`язані з проблемами ЖКГ, пільгами та пенсійним забезпеченням, відсутністю роботи, боргами по заробітній платі та іншім болючим для людей питанням. Помічники нардепа стверджують, що реагують на всі питання та вирішують їх, так чи інакше. Багато людей отримують одноразову матеріальну допомогу через благодійний фонд. Є у приймальні й так звані підопічні, тобто організації, яким допомагають на постійній основі (спілка інвалідів та ветеранів, дитячій тубдиспансер, центр дитячої творчості та інші).

фото 4

Ми запитали, як часто народний депутат буває в приймальні особисто, та отримали відповідь, що кілька разів на місяць, але не афішує це з міркувань безпеки. Ми вважаємо це не правильним, тому що громада не має змоги слідкувати за роботою депутата, за якого вони віддали свої голоси. І, як слідство, робити висновки, чи є сенс голосувати за нього наступного разу.

Координатори руху «Сильні громади» аналізували роботу Бакуліна в окрузі з різних боків. Тому, аби з’ясувати думку людей та, зрештою, спитати, чи звертаються вони за вирішенням нагальних проблем до свого обранця, ми поставили містянам на вулиці декілька запитань. А саме:

  1. Чи знаєте ви, як звати депутата від вашого округу?
  2. Чи знаєте ви, що депутат, згідно закону, зобов’язаний спілкуватися з виборцями в окрузі?
  3. Чи бачили ви депутата в окрузі (за яких обставин)?
  4. Чи хотіли б поставити питання з приводу своїх проблем депутату особисто?

Частина опитаних відповіли, що навіть не знають про можливість звертатися до народного депутата через його приймальню. Ніхто з респондентів не тільки не зміг назвати адресу офісу обранця, а й взагалі не знав, хто на цей час представляє їхні інтереси у Верховній Раді. Про те, що депутат повинен бувати в своєму виборчому окрузі, знали всього двоє з п’ятнадцяти опитаних. Четверо при нагоді не відмовилися б задати йому питання, здебільшого фінансового плану.

Наше дослідження лишило по собі неприємне враження і купу питань. Головне з них: навіщо взагалі частина людей ходить на вибори, якщо їм байдуже, що їхній депутат робить після обрання? Дуже сумно від того, що люди, як правило, не знають своїх прав; не знають також обов’язків народних обранців по відношенню до громади, що їх обрала. Розчаровує, що народні обранці не зустрічаються з громадою особисто або роблять це так, що про це ніхто не знає. Можливо, забувають, що це їхній прямий обов’язок? Бо головне питання – коли громада зможе поспілкуватися безпосередньо зі своїм представником у законодавчій гілці влади – залишилося без відповіді. Та ми не полишаємо надії особисто зустрітися з нардепом, і будемо й надалі навідуватися до приймальні: раптом пощастить?

 

Координатор руху «Сильні громади» у Сєвєродонецьку Тетяна Бондаренко

Редакція сайту не несе відповідальності за зміст блогів. Думка редакції може відрізнятись від авторської.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.


Інші статті рубрики

Найпопулярніші