Реєстрація

«Газпром» збільшив постачання газу в ОРДЛО

Дмитро Снєгирьов

Співголова ГІ" Права Справа"

«Газпром» (РФ) збільшив обсяги газу, що поставляються компанією на окуповані території сходу України. Згідно нового звіту компанії, за період з січня по березень 2017 року «Газпром» поставив на окуповані території Луганської і Донецької областей більше 1,1 мільярда кубометрів газу. За аналогічний період минулого року - 995 мільйонів кубометрів палива. У 2016 році російський «Газпром» поставив на окуповані території сходу України близько 2,4 мільярдів кубометрів палива. Сумарна виручка за поставлений газ- 1 трильйон 183 мільярдів рублів.

Варто зазначити, що при цьому собівартість зросла відразу на 12 відсотків - до 654 мільярдів рублів, і це спровокувало зниження валового прибутку на 70 мільярдів рублів - до 530 мільярдів.

Постачання російського природного палива на окуповані території здійснюється через газовимірювальні станції «Платове» і «Прохорівка», що розташовані поблизу російського кордону. Обидві газовимірювальні станції перебувають під контролем бойовиків.

Голова компанії «Газпром» О. Міллер заявив, що постачання російського газу на окуповані території Луганської і Донецької областей здійснюються відповідно до діючого між «Газпромом» і «Нафтогаз Україна» контракту купівлі-продажу газу.

Як повідомлялося раніше, 19 лютого 2015 року прем'єр-міністр Росії Дмитро Медведєв доручив Міненерго РФ і «Газпрому» підготувати пропозиції щодо постачання газу на окуповані території Донбасу в якості гуманітарної допомоги.

«Хотів би, щоб міністерство енергетики і «Газпром» підготували пропозицію про надання гуманітарної допомоги у вигляді поставок газу для потреб цих регіонів, якщо, звичайно, не буде зроблено невідкладних дій по їх газопостачанню за звичною схемою», - вказав російський прем'єр.

Наразі, через ГВС «Прохорівка» і «Платове» «Газпром» поставляє на окуповані території Луганської і Донецької областей газ обсягом 12 млн куб. м на добу.

Міністр енергетики РФ Олександр Новак вважає, що постачання російського газу на окупований схід України через газовимірювальні станції «Платове» і «Прохорівка» не суперечать контракту російського «Газпрому»і українського «Нафтогазу». За словами Новака, «Газпром» діє на підставі заявок, у тому числі, які надходять з української сторони від диспетчерських управлінь «Донбастрансгазу».

«Ті обсяги газу, які поставляє «Газпром» за заявкою «Донбастрансгаз» – структурного підрозділу «Укртрансгазу», вони поставляють у рамках діючого контракту від 2009 року», – додав він.

Цілком очевидно, що «Газпром» буде вимагати оплати за споживаний окупованими територіями газ не з «урядів» так званих ЛДНР, а саме з України. Свого часу «Газпром» вимагав від «Нафтогаз Україна» заплатити 0,67 млрд дол. США за газ, нібито поставлений російською компанією на окуповані території Донецької та Луганської областей в період з лютого 2015 року по квітень 2016 року.

Примітно, що попередній контракт, який укладався в 2009 році, Україна не визнає і по ньому не здійснює закупівлю газу в Росії. «Заява менеджменту ПАТ «Газпром» про заборгованості НАК «Нафтогаз України» за газ, який нібито був поставлений російською компанією на тимчасово окуповані території Донецької і Луганської областей, не відповідає дійсності», - йдеться у заяві прес-служби «Нафтогаз Україна».

Прес-служба «Нафтогаз Україна» також повідомила, що протягом останніх років закупівлі російського газу здійснюються виключно на умовах авансової оплати.

Українським офіційним структурам необхідно дати чітку оцінку щодо збільшення Росією постачання обсягів газу на окуповані території Луганської і Донецької областей без узгодження цих обсягів з «Нафтогаз Україна».

Редакція сайту не несе відповідальності за зміст блогів. Думка редакції може відрізнятись від авторської.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.


Інші статті рубрики

Найпопулярніші