Реєстрація

Мости, що з'єднують людей та країни

Луганська область, частина якої окупована російським агресором,  стає індикатором змін, втілення реформаторських перетворень, анонсованих українською владою в останні роки. Саме від того, наскільки керівництво підконтрольної території Луганщини зможе ефективно подолати руйнівні наслідки військових дій 2014 року, вирішити соціально-економічні питання місцевих мешканців та внутрішньо переміщених осіб, багато в чому залежить прискорення процесів післявоєнного примирення у регіоні. Підвищення рівня якості життя на підконтрольних українській владі територіях Донбасу є найкращим аргументом на користь реінтеграції окупованої частини регіону.

Зрозуміло, що через глибоку та тривалу кризу, яка охопила українське суспільство, без допомоги західних партнерів важко стабілізувати ситуацію в країні. Рік тому в повному обсязі вступила в силу дія Угоди про асоціацію між Євросоюзом та Україною. Завдяки фінансової підтримки Європейського Союзу в 2016-2018 роках на Луганщині реалізовано Програму відновлення та налагодження миру. Крім того,  наприкінці минулого року керівник Програм співробітництва Представництва ЄС Беренд де Гроот анонсував нову програму для східних областей України. Така плідна співпраця  вже має чудові результати.

Наприкінці 2016 року в Луганській області завершено спільний проект ЄС та місцевої влади з відбудови пошкодженого в ході бойових дій автодорожнього мосту через річку Сіверський Донець. Використання оновленої споруди значно скоротило час поїздки між  містами обласного значення — Сєвєродонецьком та Лисичанськом. Під час реалізації  проекту використовувалися сучасні технології, тому будівельники назвали відновлений міст однією із кращих споруд подібного типу у вітчизняної практиці.

Загальна довжина моста становить 288 метрів, а ширина – 7 метрів. Мостобудівники повністю замінили 2800 м2 дорожнього покриття, 900 м2 тротуару, 580 м перильного огородження тощо, а електрики відновили та вдосконалили освітлення споруди. Забезпечено відеоспостереження за мостом та телекомунікаційний зв'язок з Лисичанськом. Вартість капітального ремонту цього об’єкту становила понад 1,53 млн євро, де 93% витрачених  коштів - допомога європейських країн. Цей проект визнаний найкращим проектом ЄС за кордоном.

Підтримку та дієву допомогу від країн ЄС мешканці Луганщини відчувають постійно. Тільки за останні два роки в регіоні виконано 46 соціальних проектів вартістю понад 14,9 млн грн. (в т.ч. донорські кошти склали 8,3 млн грн.). Насамперед, ці проекти були спрямовані на підвищення енергоефективності та енергозбереження в громадах області. Всі вони реалізовані під час виконання спільного проекту Європейського Союзу та ПРООН «Місцевий розвиток орієнтований на громаду».

Завдяки  закордонної грантової підтримки та місцевого бюджету у 24 об'єднаннях співвласників багатоквартирних будинків у містах Рубіжне та Сєвєродонецьк, 13 закладах освіти та 4 закладах охорони здоров’я Луганщини проведено роботи з утеплення та енергозбереження будівель. Цей проект надав імпульс для підготовки та реалізації місцевих програм з енергозбереження у бюджетних та комунальних установах, а також серед мешканців області на раціональне споживання паливно-енергетичних ресурсів.

Програму спільних дій  ЄС та ПРООН у регіоні було спрямовано на виконання робіт з вуличного освітлення та водопостачання, придбання медичне обладнання. Наприклад, в окремих населених пунктах п’яти районів області (а саме, у Біловодському, Кремінському, Міловському, Новопсковському та Троїцькому районах)  на модернизацію та покращення вуличного освітлення витрачено 1,7 млн грн. (в т.ч. донорські кошти - 1,2 млн грн.).  Крім того, медичні заклади міст Сєвєродонецьк та Рубіжне, а також Біловодського, Білокуракінського та Новоайдарського районів купили медобладнання загальною вартістю близько 3,1 млн грн. (в т.ч. 2,2 млн грн. – донорські кошти). В сфері водопостачання та водовідведення в Луганській області реалізовано 6 проектів, на які витрачено понад 1,7 млн грн. (в т.ч. донорських коштів – 865,7 тис. грн).

Вочевидь, громадяни європейських країн чітко усвідомлюють, що на сході України проходить своєрідний рубіж, який розділяє європейський  і пострадянський світ. Тому вони розуміють, як потрібна саме зараз українцям підтримка для відновлення країни та інтеграції її до європейських цінностей.

В червні 2018 року  Рада Європейського Союзу  затвердила виділення Україні мільярда євро макрофінансової допомоги. На останньому, 20 саміті Україна-ЄС європейські партнери виявили готовність  долучитися до відбудови та розвитку звільнених від російського агресора територій східних областей.  Як зазначив Президент України П. Порошенко, під час зустрічі в Брюсселі він з колегами домовилися про “патронаж” з боку зацікавлених держав-членів ЄС над окремими містами та районами цих територій для впровадження проектів адресної допомоги, відновлення інфраструктури та економічного розвитку, забезпечення нормальної життєдіяльності громад.

Через збройний  конфлікт, який затягнувся на довгі роки, на сході України зростає напруга в гуманітарній сфері, особливо у прилеглих до бойових дій регіонах. Тому вже на початку цього року Європейська Комісія виділила 24 млн. євро гуманітарної допомоги для забезпечення потреб постраждалих українських громадян.

З 2018 до 2020 року реалізується програма ЄС з допомоги та розвитку українського Донбасу. Нею передбачено фінансування для подолання гуманітарних проблем населення східних регіонів, а також на підтримку та відновлення постраждалих областей, обсягом майже 600 млн євро.

“ЄС й надалі рішуче націлений надавати допомогу у вирішенні гуманітарних потреб осіб, що найбільше постраждали від конфлікту, вздовж лінії розмежування, - відзначив під час візиту до України директор Генерального директорату Єврокомісії з питань гуманітарної допомоги та захисту цивільного населення Жан-Луї де Брувер, -   Ми докладемо всіх зусиль, щоб забезпечити доступ цивільного населення до продовольства, охорони здоров’я, води та освіти по обидва боки від лінії розмежування”.  І це — не просто слова, а реальні дії, які втілилися у конкретні справи.

Спільний план ЄС з питань гуманітарної допомоги та розвитку нашої країни буде сприяти переходу від заходів щодо вирішення проблем постраждалих громадян до рішучих кроків по забезпеченню якнайшвидшого відновлення та розвитку територіальних громад українського Донбасу,  включення їх до загального процесу реформування країни. Угода про асоціацію між Україною та Європейським Союзом має стати каталізатором відновлення старих та побудови сучасних мостів,  які з'єднають українську спільноту на шляху до європейських стандартів життя.

Олег  Перетяка

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.


Інші статті рубрики

Найпопулярніші