Реєстрація

Безпека починається зі школи: один день зі "шкільними офіцерами поліції"

Євген Ільченко

Директор Агенції регіонального розвитку Луганської області, Голова ГО "ЛООС", Координатор проєкту "На лінії зіткнення" в Луганській області

Оскільки у серпні рух "Сильні громади" запустив нові напрямки діяльності проекту "Ефективне місто", і у Рубіжному це Безпека у громаді, я почав активно вивчати питання взаємодії поліції та громади, сфери, у яких відбувається така взаємодія для забезпечення безпеки та як саме.

Під час досліджень мене надзвичайно зацікавила програма патрульної поліції "Шкільний офіцер поліції". Зацікавила тим, що вона виконує одночасно декілька функцій. Особисто для себе я нарахував як мінімум три:

  • взаємодія з громадою, а саме вибудовування с малого віку відношення у громадян до  поліції не як до карального органу, а як до структури, до якої можна звернутися за захистом та допомогою
  • попередження злочинів ще на стадії становлення та розвитку свідомості та нахилів громадянина
  • попередження травматизму та смертності через уроки з безпеки дорожнього руху чи обговорення тем булінгу, наркоманії та інших. Бо краще розповісти що може бути й відмовити тим самим, чим дочекатись власного досвіду.

Всі ці функції, як на мене, ефективні саме через вибір аудиторії. Важко чогось навчити дорослу людину, до вона вже сформувала власні погляди на життя. Інша справа діти. Вони контактні, вони слухають та взаємодіють.

20 вересня мені випала можливість на власні очі побачити як саме проходять уроки "Шкільних офіцерів поліції". Разом із лейтенантами патрульної поліції Станіславом Стахєєвим та Єлізаветою Князєвою ми відвідали Рубіжанську спеціалізовану школу №10.

Оскільки слухачами були учні молодшої школи, то й тему обрали "Безпека дорожнього руху".

Але офіцери не банально, як на лекції, розповіли дітям Правила дорожнього руху. Навпаки, вони влаштували інтерактив з перших же хвилин. Діти ж активно включилися та допомагали їм визначити учасників руху, правила переходу дороги та поводження у автомобілі та громадському транспорті. Як виявилось, більшість дітей обізнані у основах, але самі зізнаються, що часто не виконують правила.

Та все ж найбільше мені сподобалось запитання "Хто відповідальний за Вашу безпеку, коли Ви йдете зі школи додому?". На нього діти не змогли відповісти, бо їх змалку привчають, що за їх безпеку відповідають лише батьки та вчителі. Батьків та вчителів звісно можна потім покарати по факту, якщо з дитиною щось станеться, та все ж, найбільші наслідки відчує на собі саме дитина.
Тому діти й мають вже змалку розуміти, що багато залежить від них і якщо вони порушуватимуть ті ж правила дорожнього руху, переходитимуть дорогу не в тому місці чи вибіжуть перед машиною - то саме вони постраждають й батьки не встигнуть цьому завадити.
Добре, що поліція не боїться ламати систему й розкриває дітям очі на такі речи змалку.

Координатор руху "Сильні громади" у Рубіжному Євген Ільченко

 

Редакція сайту не несе відповідальності за зміст блогів. Думка редакції може відрізнятись від авторської.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.


Інші статті рубрики

Найпопулярніші