Реєстрація

Спортсменка з Краматорська Мілена Наумченко: про труднощі в евакуації і заняття улюбленою справою

Спортсменка з Краматорська Мілена Наумченко: про труднощі в евакуації і заняття улюбленою справою

Випускниця Донбаської державної машинобудівної академії Мілена Наумченко вже багато років активно мандрує на велосипеді. За кілька років активного дозвілля разом зі своїм двоколісним другом вона побувала в багатьох місцях Донецької та Луганської областей.

Крім того, Мілена кілька років професійно займається скелелазінням та грає на гітарі. У лютому, на початку війни, дівчині довелося залишити Україну та виїхати до Польщі. Але навіть за кордоном Мілена не покинула улюблених занять.

У розмові з журналістом “Трибуну” спортсменка розповіла, як їй вдалося поєднати тренування та навчання, як через війну змінилися музичні уподобання дівчини, та поділилася планами на майбутнє.

 

Мілена народилася у Слов'янську, але три роки тому переїхала до Краматорська. Покинула Краматорськ Мілена 28 лютого, через страх життя на війні.

За словами  дівчини, Польщу вона обрала тому, що в цій країні безпечно, і не треба боятися ходити вулицями або заходити в магазини через те, що може початися обстріл або прилетіти ворожа ракета. Ще більшим плюсом для спортсменки було те, що вона трохи знає польську мову, і в цій країні в живуть її родичі. Зараз вона мешкає у Кракові.  

 

“Я все життя здійснюю велосипедні поїздки на довгі дистанції. Але назвати це велоспортом не можу, я роблю це для себе, і не беру участі у професійних змаганнях. Кожна поїздка – це виклик собі та можливість подивитися нові місця. Тут також продовжую це робити. Польща – країна цікава, завжди є що подивитися. Скелелазінням я почала займати пізніше, вже в Краматорську під час навчання в академії. Із задоволенням активно роблю це і тут”, - зазначила Мілена. 

Зізнається, що під час війни частково змінила пісенні переваги. 

 “Не можу більше слухати тих дурних, як на мене, людей, які підтримують війну. "Zеків", як я їх називаю. Великим розчаруванням став Валерій Кіпелов, який співав про свободу, але, певно, сам за багато років так не зрозумів, що це таке. Зараз я більше слухаю українську музику, яку дійсно і раніше слухала та любила. Але зараз більше розширюю свій багаж знань саме вітчизняної музики.

 

Донеччанка також розповіла, що їй важко було завершити навчання в академії, перебуваючи в іншій країні. 

“На мене чекав захист диплому. У мене тут немає комп'ютера, і довелося звертатися за допомогою до чужих людей, щоб на якийсь час дали ноутбук. Дуже дякую деяким викладачам, які увійшли в становище і дозволили написати лабораторні  на аркуші А4. Загалом підготовка до захисту диплому була важка і неприємна, оскільки завжди були “наїзди” і критика декількох викладачів. Дуже засмутила вимога вислати в Україну "як хочеш" свою дипломну роботу та всі папери до неї. Захист проходив через мобільний інтернет, який теж не завжди буває стабільним”, - зазначила Мілена.

 

Дівчина додала, що надалі планує відвідувати різноманітні курси, де буде навчатися новому. Каже, що те, у якій країні це буде залежить від обставин та стану війни.  

Тим, хто перебуває у вимушеній евакуації, донеччанка бажає в жодному разі себе не звинувачувати,  а намагатися прийняти це становище як тимчасове і продовжувати жити, набиратися досвіду від інших людей і розвиватися.

 

 “Тим, хто залишився, хочу сказати: не бійтеся евакуюватися. Багато хто каже: "Кому ми там потрібні?" Ви потрібні нашій країні живими та здоровими. Вдома відбудуємо, а от втрачені життя не повернути, а деякі поранення неможливо вилікувати. А ще ви потрібні собі. Збережіть своє психічне здоров'я та евакуюйтеся. Так, це страшно. Так, може, у вас немає грошей. Але вам допоможуть. Робота знайдеться в іншому місті чи країні, як і житло також. Бережіть себе!”, - додала Мілена. 

Нагадаємо, Польща допомагає Україні від початку повномасштабного вторгнення з поставками озброєння та пального, а також підтримує вступ нашої країни до Європейського союзу. Польща - країна, яка прийняла мільйони біженців,  допомагає Україні інформацією, ділилася знаннями та вміннями. Це країна, яка підтримує  навчає українських дітей та лікує тих, хто цього потребує, допомагає збирати гроші на потреби біженців. І вона продовжує це робити та обіцяє бути поруч до перемоги.

Автор: Антон Малиновський 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.


Інші статті рубрики

Найпопулярніші