Реєстрація

"Референдум" на окупованих територіях: хто отримає покарання та як цього уникнути

референдум на окупованих територіях
Фото з відкритих джерел, ”рефрендум” на окупованих територіях: хто отримає покарання та як цього уникнути

20 вересня російські окупанти оголосили про проведення чотириденного “референдуму” щодо входження до складу Російської Федерації тимчасово окупованих територій Луганської, Донецької, Херсонської та Запорізької областей. Через власну позицію та страх отримати покарання за законами України багато місцевих стали відмовлятись від голосування. Водночас мешканці в окупації почали повідомляти про активний примус та навіть погрози за відмову від участі у “референдумі” з боку військових та місцевих колаборантів.  

Наша редакція поговорила з директоркою з адвокації Центру Прав Людини "ZMINA" Альоною Луньовою про те, що чекає на організаторів псевдореферендумів на окупованих територіях, чи передбачена відповідальність за примусову участь у них та зібрали поради, як уникнути порушення закону та не наразити себе та своїх рідних на небезпеку. 
 
Що буде з тими, хто добровільно взяв участь в організації та проведенні референдуму?  
 
Якщо мова йде про допомогу в організації “референдуму”, то це може розцінюватися як колабораційна діяльність або державна зрада. Тобто за такі дії настає під кримінальнау відповідальність із відповідним покаранням у вигляді позбавлення волі.
 
Зокрема, відповідно до частини 6 статті 111-1 Кримінального Кодексу України (“Колабораційна діяльність”) участь в організації та проведенні незаконних виборів або референдумів на тимчасово окупованій території або публічні заклики до проведення таких незаконних виборів караються позбавленням волі на строк від п’яти до десяти років з позбавленням права обіймати певні посади. 

Окрім того, такі дії можуть розцінювати як держзраду, що теж передбачає також кримінальну відповідальність. Однак у цьому випадку за вчинення держзради в умовах воєнного стану можна отримати довічне позбавлення волі. 
 
Все залежить від суб’єкта та обставин. Однак однозначно організація й участь в проведенні організації так званих “референдумів” на окупованих територіях це злочин, за який передбачена кримінальна відповідальність. 

Автор фото: NIKOLAI TRISHIN/TASS

Чи можуть притягнути до відповідальності за голосування на “референдумі”?  

Якщо мова йде про участь у "референдумі", то відповідальність за це прямо законом не передбачена. Якщо ми згадаємо про референдум у Криму, то тоді багато людей приходили на дільниці й голосували проти відділення від України. Тому лише за участь повинні притягувати до кримінальної відповідальності.  

Однак навіть якщо людина проголосувала за приєднання до РФ, то це майже неможливо довести. Хіба якщо вона публічно показала свій бюлетень або закликала при цьому голосувати за підтримку окупації, то це може розцінюватись як колабораційна діяльність або інші статті кримінального кодексу.  

Водночас має бути презумпція недобровільності вчинення діянь в окупації. Тобто правоохоронні органи повинні розбиратись, чи дійсно людина добровільно проголосувала на “референдумі”. Часто ми бачимо у соцмережах відео, коли людина нібито висловлює підтримку окупаційному режиму, але насправді такі заяви робляться під фізичним та психологічним примусом росіян. 

Кримінальний кодекс України передбачає, що не є кримінальним правопорушенням дії, що були вчинені під примусом, фізичним чи психічним. Але факт примусу ще необхідно довести. А окупація - це загальна умова, яка мала би враховуватися під час оцінки того, наскільки добровільно та свідомо людина вчинила той чи інший злочин. Відтак це мало б відбиватися і на кваліфікації діянь, і на визначенні відповідальності за них. 

Впевнена, наша держава не має займати позицію, що всі, хто залишився в окупації, мають бути притягнуті до відповідальності за контакти з окупантамими. Однак стаття про колабораціонізм написана таким чином, що потенційно можна говорити про дуже широке коло осіб, які можуть бути притягнені за будь-яку взаємодію з окупаційними органами влади.  

Як мешканцям окупованих територій України довести свою непричетність до участі в “референдумі”?

Не варто фотографувати бюлетень, на якому ви висловлюєте непідтримку окупації. Це може бути небезпечно, якщо ви, до прикладу, спробуєте виїхати з окупації та будете змушені проходити так звану “фільтрацію”. 

Краще просто не ходити, зробити вигляд, що ви захворіли або відсутні вдома. Якщо вже людині доводиться голосувати під примусом, то треба псувати бюлетень і при цьому не фотографувати та не викладати фото з дільниці для голосування.  
 
Такодж головний редактор видання "ОстроВ" Сергій Гармаш радить в жодному разі не зачиняти двері перед "комісіями", якщо ви вже позначили свою присутність вдома. Також у присутності окупантів не варто голосувати негативно, адже таким чином ви можете наразити себе на небезпеку. У цьому випадку краще зіпсувати бюлетень, написавши на ньому “Слава СРСР!“, або “Путін-бог”. Так ваш голос не зарахують, ви не потрапите у список зрадників. 

Автор фото: Anadolu Agency/ Getty Images

Куди можна звернутись, якщо ви помітили, що ваші знайомі займаються організацією “референдумів”?

Люди, які організують чи сприяють у проведенні так званих “референдумів”, зазвичай на виду. Вони активно знімаються в пропагандистських відео, про їхню участь і роль знають усі місцеві. Тобто таким злочинцям буде складно уникнути відповідальності. Про факти проведення так званих “референдумів” необхідно звертатись до правоохоронниіх органиів України, але з окупованої території дзвонити в поліцію або СБУ може бути небезпечно. Краще повідомляти про такі випадки після виїзду з окупованої території чи тоді, коли територія буде деокупована.

Водночас на умовах анонімності можна повідомити про такі випадки на телеграм-бот СБУ. Туди можна повідомляти прізвища організаторів, колаборантів та учасників, факти примусу та фальсифікацій, місця проведення тощо. Аби відправити дані, достатньо лише відкрити відповідну вкладку у чат-боті й ввести відому вам інформацію.

Також в месенджері "Сигнал" можна повідомити про подібні факти організацію "Центр громадянських свобод". Ця організація офіційно фіксує такі факти в ОБСЄ. Телефон для надсилання інформації: +380674494839.

Автор: Олександра Карапуз

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.


Інші статті рубрики

Найпопулярніші