Реєстрація

У Мінінформполітики пояснили, що заважає відновити мовлення на Донбасі з допомогою польських передавачів

Євген Ільченко

Директор Агенції регіонального розвитку Луганської області, Голова ГО "ЛООС", Координатор проєкту "На лінії зіткнення" в Луганській області

Додаткове обладнання для мовлення телеканалів з використанням державних передавачів коштує $10-15 тис., а крім того, треба сплачувати за електроенергію.

Мінінформполітики запропонувало використовувати отримані від Польщі передавачі для відновлення ефірного мовлення на окупованому Донбасі майже всім телеканалам, однак не всі готові платити за додаткове обладнання. Про це повідомила заступник міністра інформполітики Тетяна Попова у коментарі Тиждень.ua.

«Наразі уряд Республіки Польща надав нам передавачі за символічну плату, здається $1. На жаль, концерн РРТ (Концерн радіомовлення, радіозв’язку та телебачення. Оператор державного телекомунікаційного обладнання – Ред.) сплатив за це ПДВ. Точну суму не назву, але йдеться про не понад 200-300 тис. грн. Зараз ми пробуємо провести зміни, щоб не сплачувати за таку допомогу», – зазначила Попова.

Окрім того, для передавачів треба додатково закуповувати спеціальні антени.

«На жаль передавачі були без фідер-антен (обладнання для передачі сигналів в системах радіозв’язку, радіомовлення, телебачення, що використовують для передачі інформації вільне поширення радіохвиль – Ред.), у зв’язку з чим виникла затримка адже каналам або державі треба придбати ці антени. Нам передали просто самі передавачі, які вимкнули у Польщі, оскільки там ефірне мовлення припинили. Обладнання знаходилося у них на складах і потім його передали нам. Довелося їх відновлювати. Зараз вони вже готові і до передавачів докупаються фідер-антени», – зауважила Попова.

Вартість антени для передавача, за словами заступника міністра – $10-15 тис.

«Апаратуру ми надаємо безкоштовно. Вони (канали – Ред.) мають заплатити (за антену – Ред.) близько $10-15 тис., і вони мають потім сплачувати за спожиту електроенергію. Скільки це зараз я не скажу, але до подорожчання мені рахували, що це не понад 10 тис. грн. Наразі ж концерн РРТ напряму надає ці розрахунки каналам», – додала заступник міністра.

Вона зазначила, що незважаючи на таку вартість, не всі канали готові платити ці гроші за мовлення на окупованих територіях.

«Ми спілкуємося з каналами і пропонували можливість майже всім. Однак не всі готові додатково платити за антенно-фідерне обладнання. Не всім ми готові дати найпотужніші передавачі, адже розуміємо, що це має бути передусім інформаційне мовлення, а по-друге державне. Хоча один передавач ми дали «1+1» (для мовлення – Ред.) на Донецьк без проблем», – зауважила Попова.

Джерело

Редакція сайту не несе відповідальності за зміст блогів. Думка редакції може відрізнятись від авторської.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.


Інші статті рубрики

Найпопулярніші