Реєстрація

Збудувати Європу: “Ефективне місто” пропонує вирішення типових проблем містян Донбасу

Євген Ільченко

Директор Агенції регіонального розвитку Луганської області, Голова ГО "ЛООС", Координатор проєкту "На лінії зіткнення" в Луганській області

4 листопада у Краматорську, Слов’янську і Покровську відбулися робочі конференції проекту “Ефективне місто” - «Алгоритми вирішення найбільш актуальних проблем громад cходу України». Учасники Клубів “Ефективне місто” презентували напрацьовані ними алгоритми вирішення чотирьох найактуальніших проблем своїх громад: неякісного ремонту доріг, відсутності культури сортування сміття, низької якості комунікації влади з громадою та безпритульних тварин.

У заході взяли участь представники 16 громад Донецької, Луганської, Полтавської та Дніпропетровської областей. Конференція була розділена за напрямками. У Краматорську обговорили вирішення проблем безпритульних тварин  та неякісних дорігу своїх громадах. У Слов’янську активісти розробили стратегію подолання проблеми сортування та утилізації відходів, а у Покровську говорили про заходи, які варто впровадити для покращення комунікації громади із владою.

У підсумках конференції громадські діячі розробили плани дій щодо вирішення однієї з зазначених проблем для кожної конкретної громади.

Так, у Слов’янську почали реалізацію громадського плану з вирішення проблеми збору та вивезення на утилізацію відпрацьованих батарейок. Відтепер у місті з’являться 20 нових контейнерів для їх збору, а місцеві підприємці за співпраці з учасниками проекту “Ефективне місто” профінансують їх утилізацію на спеціалізованому підприємстві.

А от на конференції у Покровську учасники проекту “Ефективне місто” обговорили шляхи підвищення рівня комунікації місцевого самоврядування з громадою та ширшого залучення громадян до прийняття рішень. Активісти з Кривого Рогу, Лиману, Селидового, Новогродівки та Українська розповіли про позитивні зрушення у сфері комунікації, які досягли в рамках діяльності клубів “Ефективне місто”.

У Краматорську опрацювали вирішення проблеми безпритульних тварин у Лохвиці, Бахмуті, Костянтинівці та Добропіллі. Представники громадськості обговорили можливості запровадження “Уроків доброти” у школах для виховання гуманного ставлення до тварин та обов’язкової реєстрації усіх собак та котів у місті. Також учасники заходу поділилися досвідом пошуку коштів для проведення стерилізації і розглянули питання проведення інформаційної кампанії для того, щоб люди брали тварин із притулків. Так, деякі ЗМІ міста Добропілля регулярно публікують інформацію про собак та котів, які шукають господарів. 

На конференції з проблем доріг представники з Сєвєродонецька, Рубіжного Торецька та Краматорська презентували діяльність клубів  "Ефективне місто" у власних містах та розповіли про основні проблеми, що були виявлені клубами та перші успіхи.

Громадські діячі поділілились ідеями та напрацюваннями щодо напрямів вирішення проблем доріг та розробили стратегічні напрямки діяльності клубів до кінця року.

Нагадаємо, протягом вересня-жовтня 2017 року, в рамках роботи Клубів “Ефективне місто”, активісти у 16 громадах Донеччини, Луганщини, Полтавщини та Дніпропетровщини шукали шляхи вирішення типових проблем міст. Така діяльність здійснюється утвореними Клубами за організаційного сприяння та юридичного супроводу руху “Сильні громади” та ГО “Студена” за підтримки UCBI - Української ініціативи зміцнення громадської довіри.

Редакція сайту не несе відповідальності за зміст блогів. Думка редакції може відрізнятись від авторської.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.


Інші статті рубрики

Найпопулярніші