Реєстрація

Що дає бюджет участі?

Євген Ільченко

Директор Агенції регіонального розвитку Луганської області, Голова ГО "ЛООС", Координатор проєкту "На лінії зіткнення" в Луганській області

Модель «бюджету участі» виникла у 1987 році. Протягом 10 років вона тестувалася у різних містах Бразилії. У 1997 – 2000 рр. ідея участі громадян у розподілі бюджетних коштів поширилася Латинською Америкою, а з 2000 р. – досягла країн Північної Америки, Європи, Африки, Азії та Австралії. 
У сусідній Польщі бюджет участі запрацював у 2011, а в Україну поняття прийшло позаминулого року. Київ, Чернігів, Черкаси, Полтава, Житомир, Вінниця та велика кількість малих міст вже запровадили бюджет участі.
Загалом, бюджет участі практикується більш ніж у 1500 містах на всіх континентах Землі.

Що ж таке "бюджет участі" та що від дає громадам міст?

Бюджет участі – інструмент прямої демократії, за допомогою якого мешканці міста залучаються до розподілу частини міського бюджету.
Мешканці міста, депутати, представники органів місцевого самоврядування, члени громадських організацій обговорюють пріоритети розвитку громади. Після консультацій та обговорень у громади формується бачення, які ідеї слід реалізувати першочергово.
Простими словами «бюджет участі» – це можливість громади реалізовувати власні соціальні проекти за бюджетні кошти.  У випадку, коли місто вирішує впровадити інструмент "бюджет участі", у бюджеті міста щороку передбачатимуться гроші на реалізацію громадських проектів. Здебильшого це сума до 1% від власних доходів. 
Ви давно хочете, щоб у вашому мікрорайоні з’явився простір для відпочинку молоді? Мрієте, щоб на вулиці встановили велопарковку або маєте інші соціально-важливі ідеї? Тоді бюджет участі – ваш шанс зробити свій внесок у розвиток Кремінської громади. Ви даєте ідею та її технічне обґрунтування, а реалізовує її міська влада за бюджетні кошти. Головне, щоб вашу ініціативу підтримала громада міста.

Наразі ГО "ЛООС" займається розробкою та впровадженням в Кремінській громаді Бюджетного регламенту та Положення про бюджет громадських ініціатив (бюджет участі). 

З проектом Бюджетного регламенту та Положення про бюджет участі можна ознайомитись за посиланням.

Також за цим посиланням можна залишити свої зауваження чи пропозиції до документів.


Ініціатива «Бюджети Луганщини: впровадження бюджетної адвокації в ОТГ Луганської області» реалізується Програмою розвитку ООН в Україні за фінансової підтримки Королівства Нідерландів та Європейського Союзу в межах Програми відновлення та розбудови миру. Погляди відображені у цій публікації , є винятковою відповідальністю ГО “ЛООС" і можуть не співпадати з точкою зору ПРООН, Королівства Нідерландів та Європейського Союзу.

Редакція сайту не несе відповідальності за зміст блогів. Думка редакції може відрізнятись від авторської.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.


Інші статті рубрики

Найпопулярніші