Реєстрація

Мета "заколоту" у Луганську- створити враження, що Кремль безпосередньо не контролює місцевих бойовиків

Дмитро Снєгирьов

Співголова ГІ" Права Справа"

Внутрішній конфлікт у так званій "ЛНР" Росія використала в якості ширми, щоб спростувати перед Заходом дві тези. Одна з них – про повний контроль Москвою бойовиків. 


Уплив Кремля на бойовиків так званих республік яскраво проявився після телефонної розмови Путіна із Захарченком і Плотницьким, коли протягом п’яти хвилин було прийнято рішення про розблокування процесу обміну полоненими. 


Прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков на зустрічі із журналістами заявив, що Кремль має вплив на ватажків самопроголошених "республік", тому вони й погодилися на обмін полоненими. 


"Республіки" живуть самостійним життям, але Путін ніколи не приховував, що має можливість звертатися із закликами та чинити певний вплив", – зауважив Пєсков.

  
Таким чином Путін показав, що Росія повністю контролює бойовиків, упливає на ситуацію в ОРДЛО і, відповідно, є стороною конфлікту. 


Наочне підтвердження повного контролю Кремля над ОРДЛО дало козир спецпредставнику США Волкеру. В останнього мало би виникнути питання: якщо Путін має такий вплив, то чому триває війна, а Росія розповідає США, що там немає військ РФ? 


Москві терміново треба було показати, що вплив не настільки глобальний. І що начебто на внутрішні конфлікти, такі, як у Луганську, вони не впливають. 


За версією аналітиків американської приватної розвідувально-аналітичної компанії Stratfor мета "заколоту" – створити враження, що Кремль безпосередньо не контролює місцевих бойовиків. Окрім того, спробувати дистанціюватися від закидів щодо ролі Москви у "внутрішньому конфлікті" між ватажками бойовиків у Луганську. 


"Малоймовірно, що Кремль дозволить погіршитися ситуації до такого ступеня, що внутрішня сварка бойовиків стане загрожувати його контролю над окупованою територією або його переговорам про введення місії миротворців ООН на Донбас," – зазначили у Stratfor. 


Примітно, що прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков відмовився коментувати ситуацію в окупованому Луганську. "Я залишаю без відповіді ваше запитання, скажімо так, якихось нюансів я б не став би зараз озвучувати", – заявив Пєсков. 


По-друге, під час "заколоту" в Луганську Кремль знову вкинув тезу про можливість об’єднання "Л/ДНР" у єдину "державу". Нагадаю, така спроба вже була – заява Захарченка про "Малоросію". Тоді це налякало Захід, адже це могло повністю нівелювати Мінські угоди. 


Справа в тім, що підписанти Мінських домовленостей від ОРДЛО – "ДНР" і "ЛНР". Якщо ж вони об’єднуються, то угоди втрачають свою силу. Для України це плюс. Але не для Заходу, який опиняється перед розбитим коритом, і треба все починати з початку. Тобто знову треба з нуля починати перемовини щодо модальності припинення конфлікту. 


У Кремлі відразу заявили, що питання про об’єднання так званих республік є виключно внутрішньою справою самих "ДНР" і "ЛНР". "Це, швидше, питання цих "республік", але знову ж таки я не буду нічого коментувати", – заявив журналістам Пєсков. 


Наразі тезу про об’єднання "республік" Москва вкидає, щоб змусити Захід грати за правилами Росії. Зокрема, змусити прийняти тільки російський варіант уведення миротворців ООН на Донбас.

Редакція сайту не несе відповідальності за зміст блогів. Думка редакції може відрізнятись від авторської.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.


Інші статті рубрики

Найпопулярніші